vissza

Ne veszítsd el a lábadat, kerüld el az érszűkületet! / Nyílt nap képekben

dec
2
2019

Európa-szerte Magyarországon végzik a legtöbb érszűkület miatti végtag-amputációt, ami egészségtudatos életmóddal elkerülhető lenne – derült ki a Kor Kontroll Társaság és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) november 29-én középiskolások részvételével megrendezett közös egészségnapján.
Magyarországon 7-8000 láb búcsúzik a gazdájától évente. Ebből 4100 a major amputáció, amikor térdből, vagy combból kell amputálni: érszűkület miatt. Ezzel a számmal mindenkit lepipálunk az Európai Unióban, még a környező országok eredményei is jobbak a mienknél.
Az érelmeszesedés kialakulásában központi szerepet játszik az étrend. A magas koleszterin-, a telített zsír-, az alacsony rost-, gyümölcs-, zöldség-, teljes kiőrlésű gabona tartalmú étrend összefügg a betegség kialakulásával .A rossz táplálkozási szokások mellett a további kockázati tényezők – mint a túlsúly, a kissé emelkedett vérnyomás és magasabb vércukorszint – sokáig nem okoznak panaszt, ezért sújthat le váratlanul az érkatasztrófa, ami akár halálos kimenetelű is lehet.  Mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabéteszre jellemző, hogy mészlerakódás jelentkezik az érfalban, melynek nyomán alsó végtagi érszűkület alakul ki, amely kezelés nélkül gyakran végződik amputációval. Az érbetegség persze nem elsősorban a fiatalok betegsége- bár az intézetben már 27 éves fiatalembert is kellett műteni!- inkább a szülőké, a nagyszülőké, akik nem, vagy alig mennek el szűrésekre, így sajnos sokszor későn derül ki a baj. Csakhogy az érelmeszesedés kialakulása egy hosszú folyamat, ezért fontos már fiatalkorban odafigyelni életvezetési szokásainkra, hogy felnőttkorban ne kelljen szembesülnünk azzal, hogy súlyos érbetegség miatt elveszíthetjük a lábunkat! Ezért nagyon komolyan kell venni a rizikófaktorokat, és az életmódváltást – az egészséges táplálkozást, a túlsúly megelőzését és a dohányzásról való leszokást – minél korábban tanácsos elkezdeni. Erről szólt a nyílt nap, következzenek a képek!

Partnereink