vissza

Ne légy szívtelen, segít a katéter!

nov
2
2014

Az októberi kardiológiai nyílt napon a prevenció lehetséges módjainak számbavételét követően a második kerekasztal-beszélgetés résztvevői a kardiológiában használt eszközös vizsgáló és gyógyító eljárások, s azokon belül kiemelten a szívkatéterezés rejtelmeibe avatták be a közönséget.

A háziasszony, Bulla Bianka elmesélte Werner Forsmann történetét. A fiatal német sebész 1929-ben elsőként, saját magán végezte el az emberi szív szondázását: a Berlin melletti Eberswalde kórházban könyökvénáján keresztül katétert vezetett fel saját szívkamrájába tükör segítségével, s ezt röntgennel ellenőrizte. Kísérletének jelentőségét kollégái nem ismerték fel, kirúgták és urológus lett. A történelem végül igazságot szolgáltatott, Forssmann 1956-ban megosztva orvosi-élettani Nobel-díjat kapott kutatásaiért. s bár emiatt eltiltották orvosi hivatása gyakorlásától, később Nobel-díjban részesült.

A szívkatéter valóban forradalmasította a medicinát, hiszen – mint azt Dr. Kardos Attila kardiológus elmondta – alkalmazásával rengeteg információ szerezhető a szív és a koszorúserek állapotáról, mint ahogy azt a kivetített fotók is illusztrálták. A technológia fejlődése korábban elképzelhetetlen eljárásokat tett lehetővé: katéterrel gyógyítani lehet az infarktust, meg lehet szüntetni a ritmuszavarokat, sőt, ki lehet váltani a mellkas megnyitásával járó bizonyos műtéteket is. Kardos főorvos közreadott néhány katétert, amelyeket mindenki a kezébe vehetett, közelről megnézhetett. Óhatatlanul felmerült a kérdés: hogyan juttatható el ez az eszköz a szívig? Az eljárás úgy zajlik – felelte Kardos doktor –, hogy érzéstelenítést követően az ágyékhajlatnál juttatják be a katétert a beteg testébe, majd a combvénán keresztül felvezetik a szívig. A szükséges beavatkozás elvégzése után kihúzzák a csövet, egy nyomókötést helyeznek el a behatolás helyén, és négy óra múlva a beteg felkelhet és hazamehet. S bár, mint minden orvosi beavatkozásnak, így a szívkatéterezésnek is lehetnek szövődményei, ezek jól kezelhetők és számuk elenyésző.

Partnereink