vissza

Ne légy szívtelen, kaphatsz új szívet!

nov
2
2014

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben évente 6-7 gyermek kap új szívet – tudtuk meg Dr. Ablonczy László gyermekkardiológus főorvostól –, és 30-40 felnőtt transzplantációra történő előkészítése és utógondozása is az intézetben zajlik. A szívtranszplantáció gondos szervezést, sok-sok szakember összehangolt munkáját igényli. Onnantól, hogy valakiből eltávolítják a szívet, összesen négy óra telhet el a beültetésig és az aorta felengedéséig, utána a szív már nem képes a keringést biztosítani.

A főorvost elkísérte egy szívtranszplantáción öt éve átesett fiatal páciense is, akit szívmegnagyobbodás miatt kellett megoperálni. A 21 éves kisvárdai Tudja Réka elmesélte, hogy mi játszódott le benne, amikor megtudta, hogy új szívet kap, hogyan élte meg a műtétet, és miként változott meg az élete a felépülést követően. A gépészmérnöki tanulmányokat folytató lány boldog, hogy végre sportolhat: kipróbálta már a kerékpározást, a súlyzós edzést és a step aerobikot is, mostanában pedig a futásban leli örömét.

Ablonczy doktor elmondta, hogy a transzplantált betegek tünetmentes, teljes életet élhetnek, néhány gyógyszer szedésén kívül semmilyen megkötés nem korlátozza őket. Ezt megerősítette a 32 éves Szőcs Júlia Luca is, aki egy vírusfertőzés miatt kialakult súlyos szívelégtelenség következtében szorult új szívre nyolc évvel ezelőtt. A mezőgazdasági mérnökként végzett ifjú hölgy ma PhD hallgatóként a szívátültetettek alvászavarait tanulmányozza, rendszeresen lovagol és élvezi az életet.

A szívtranszplantáció mai helyzetét illetően Ablonczy főorvos arról tájékoztatott, hogy az átültetések száma növekszik, a gondos utókezelésnek köszönhetően egyre kevesebb a szövődmény. Donorból sosincs elég, ezért várakozással tekintenek a műszívek új generációjára. Igaz, hogy akkumulátoruk a régi laptopnyi méret helyett már elfér egy övben, de a vezeték és az akkumulátor még mindig kell, hiszen megoldatlan a készülékek bőrön keresztül történő energiafeltöltése.

Partnereink