vissza

Ne légy szívtelen, inkább válts életmódot!

nov
2
2014

Az Országos Kardiológiai Intézet és a Kor Kontroll Társaság októberi nyílt napján Dr. Hódi Gabriella főorvos hangsúlyozta, hogy nemcsak a dohányzás mértéke aggasztó, hanem a drogozás terjedése is, aminek legfőbb oka a könnyű hozzáférhetőség. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben ápolt betegek között nem egy, igen rossz állapotban lévő fiatal szenved súlyos szívbelhártya-gyulladásban, amit a „zene” nevű drog okoz. Rémületes volt, ahogy arról beszélt, hogy akad fiatal akinek a szó szoros értelmében szétrohad a szíve a drogtól! A főorvosnő káros szokásaink között említette a mértéktelen szénhidrátfogyasztást, ami a mozgásszegény életmód mellett hamar elhízáshoz vezet. A fiataloknak az a feladata, hogy okosan tájékozódjanak: ne üljenek fel a könnyű megoldásokat kínáló reklámoknak, a gyorséttermeknek, hanem gyűjtsék az egészséges táplálkozással kapcsolatos információt. Erre lehetőség nyílik többek között a Magyar Kardiológiai Társaság által elindított www.szivderito.hu portálon.

Dr. Kancz Sándor kardiológus főorvos egy amerikai kisváros, Framingham lakossága körében 1948-ban indított és évtizedeken át tartó vizsgálatot idézte, amely alapján a tudósoknak sikerült tisztázni, mely okokra vezethető vissza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása. Kiderült, hogy a legfontosabb rizikófaktorok a magas vérnyomás, a dohányzás, a cukorbetegség, a mozgásszegény életmód, az életkor és a férfi nem – bár ez utóbbi tézis mára megdőlt, ugyanis az ötven évnél idősebb nők is veszélyeztetett csoportba tartoznak.

Ha tudjuk, mitől kell óvakodnunk, már csak rajtunk múlik, hogy életpályánk betegségektől mentes legyen. Hogy mindez valóban megvalósítható, arra jó példa Finnország, ahol a hetvenes években igen magas volt az aktív korú férfiak szív- és érrendszeri halandósága, ám társadalmi összefogással sikerült megállítani a negatív tendenciát. A program keretében leszoktatták az embereket a dohányzásról, normalizálták a vérnyomásukat és a koleszterinszintjüket. Az eredmény nem maradt el: húsz év elteltével a finnek felzárkóztak a legegészségesebb mediterrán országokhoz. A főorvos – csatlakozva az előtte szólókhoz – kiemelte, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése nem orvosi feladat. A képlet egyszerű: helyesen kell táplálkozni, sokat kell mozogni és nem szabad dohányozni.