vissza

Ne légy szívtelen, inkább élj egészségesen!

okt
27
2014

A Kor Kontroll Társaság és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet közös egészségnapján Dr. Ofner Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója elmondta, hogy az utóbbi években a kardiológia ellátás színvonala igen nagy léptékben fejlődött Magyarországon, és ennek pozitív lenyomata meg is látszik a halálozási statisztikákon. Akik időben eljutnak a 19 kardiológiai centrum valamelyikébe szakszerű ellátást kapnak,  és nagy eséllyel túlélik a szívinfarktust.

Működik és tovább bővül a hazai infarktus regiszter, aminek jóvoltából készülnek az egyéves után követési adatok. Így a kardiológusok azt is meg tudják mondani, hogy a kórházi halálozás csökkenése után, az egyéves halálozás hogyan változik a betegeknél.  Elemezhetőek a kórházba kerülés körülményei, a kórházba jutás minősége, a kibocsátás gyógyszeres ajánlása, hogy hová kerül a beteg és milyen kezelést kap. Nagyon jók a kórházi kibocsátások paraméterei, összhangban állnak a szakmai ajánlásokkal, de az is fontos, hogy vajon a kórház után beveszi-e a beteg a gyógyszerét?

A szív- és érrendszeri betegségek hatékony kezelése lényeges – hangsúlyozta Ofner Péter –, de talán még ennél is fontosabb a megelőzés. A sok középiskolást látva hangsúlyozta, hogy a fiatal korosztálynak van a legnagyobb esélye arra, hogy olyan életmódot alakítson ki, amivel elkerülhetőek a szívbetegségek. Ennek része a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás és a dohányzás mellőzése. A legegyszerűbb talán rá sem szokni a cigarettára – ez különösen megszívlelendő a tizenévesek számára, akik között igen magas, 37 százalék a dohányzók aránya. És persze azt is megtudhattuk, hogy mire a legbüszkébb az országos intézet vezetőjeként.