vissza

Ne légy szívtelen! és a Medve Társulat

okt
27
2014

A szerelem és a szellem színháza. Így nevezi Halmy György rendező a Medve Társulatot.
Ők is ott voltak a Ne légy szívtelen rendezvényen, hiszen Ady éppen abban segít, hogy odafigyeljünk arra, amit a szívünk üzen.

„Ady az egyik legvitatottabb, legsokrétűbb életű, személyiségű alkotó – vagy nagyon szeretik, vagy kifejezetten nem szeretik, melyben közrejátszik az is, hogy a róla alkotott sztereotípiák elrettentőek. Támadják szabadkőművesi mivolta miatt, megítélik a kurvázós Adyt, a kábítószeres Adyt, a piálós Adyt. Kultúránkban, szellemi közegünkben ezek a cselekedetek nem elfogadottak, kitaszítottak, meg nem értettek. A társadalom nagy része nem hajlandó szembe nézni azzal, hogy ezek az emberi megnyilvánulások – a kurvaság, a kábítószerezés, az alkoholizmus – ma is léteznek.
Adyt bizonyos kultúrtörténeti események ismerete nélkül nehéz megérteni; a mindenkori művész társadalomban betöltött szerepét, a társadalomhoz fűződő különös viszonyát és ennek ellentmondásosságát nem tanítják, és nem is értelmezik. Ily módon megítélése felszínes marad, jó és rosszakaratnak, indulatoknak kitéve…
Meg nem értettséget csak tovább mélyíti táltosi-sámáni gyökereink teljes félreértése, amiről szintén nem, vagy csak alig lehet autentikus tudást szerezni manapság.
A fentiek okán előadásainkban a problémákat és az ismeretek hiányát nem szőnyeg alá söpörve, ezeket a karakterisztikus vonásokat szemügyre véve, bemutatva, az egész hagyatékot és Ady életét vizsgálva egységben próbáljuk az érdeklődők elé tárni a felhalmozódott gondolatokat.
Ady születésének közelgő 140. évfordulója és a kelet napjainkban tapasztalható újra felfedezése segíthet bennünket. A Vele kapcsolatos általános vitáink, illetve belső vívódásaink - melyek ma is kulcsszereplői belső utunknak -, egy új, harmonikus, „dalos” Magyarországot, Kárpát-medencét, szellemi közeget segíthetnek előhozni.
Ady megkerülése a problémáink megkerülése, Ady megértése egy új, jobb világhoz vezet.

Egy-egy előadásunk, hitünk szerint hat Shakespeare drámával ér fel. Éppen ezért nem unalmas, hanem élvezhető és kéjekkel telített. Aki eddig nem tudott erről a világról, akinek nem „sírt” még a hegedű, annak nem csak színházi előadásunkkal próbálunk egy új világot felmutatni, hanem az ezekhez kapcsolódó beszélgetésekkel is. „
Az Ady összeállítás szereplői: Berényi Dávid, Rossa László és Legerszki Krisztina. A Jóban - Rosszban Barbarája ezt mondja riporterünknek:
„Engem most talált meg Ady, aki nagyon tud szólni a mai fiatalokhoz. Reményt ad és hitet, hogy menni kell előre, és hinni kell a szerelemben, a szeretetben és Istenben „

Partnereink