vissza

Ne légy a szenvedélyed rabszolgája!

máj
15
2013

Az embereket két csoportra lehet osztani, van, aki dohányzik és van, aki nem. Én az utóbbiak közé tartozom. Nem határoztam el előre, csak megtörtént velem. Nekem könnyű élből utálom a cigit. Aki viszont szereti annak nehéz. Merthogy van egy szenvedélye, amihez ragaszkodik, és ezzel előkészíti az utat a légúti megbetegedéseknek, a tüdőráknak, az érszűkületnek, a szívinfarktusnak , vagy éppen a stroke-nak.

Ma Magyarországon 3,5 millió ember fújja, 6,5 millió pedig szívja a cigarettafüstöt. Minden 15 percben meghal valaki dohányzással összefüggő betegség következtében. , ami évente 30.000 honfitársunk elvesztését jelenti. Tudom, hogy a szám csak szám, és amíg valaki nem kerül kapcsolatba a tragédiával, nem amputálják a lábát, nem szül koraszülött csecsemőt, nincs infarktusa, nem veszi komolyan a statisztikát. Elvégre, miért pont vele fordulna elő bármilyen szörnyűség?

És ne feledkezzünk meg egyéb szenvedélyeinkről, az alkoholról és például a szerencsejátékról sem. A képkockákon felidézzük a főváros szívében elterülő Orczy kertben rendezett több ezer főt megmozgató családi napunkat. Ahol színészek, művészek, sportolók és persze remek szakemberek adtak tippeket a megelőzésre, illetve beszámoltak a leszokást segítő módszerekről, készítményekről. Megszólal Szentgyörgyi Rómeó és Pintér Tibor/ aki még lovagol is egy kicsit/ és láthatnak tai-chi bemutatót is, ahol forr a levegő.