vissza

Műszívvel élek!

júl
29
2019

Feketén-fehéren/ hatoscsatorna

Magyarországon 2012 óta alkalmaznak műszív kezelést, nagyjából hetven ember köszönheti ennek az életét. Kik ők? Végstádiumú betegek, akik a műszív nélkül meghalnának, vagy olyanok, akiknél  már nem jöhet szóba a transzplantáció.
Az életmentő eszköz sok esetben teljes értékű életminőséget biztosít, van, aki már 6 éve él vele. A műsorban bemutatkozik a műszíves kislány Glória, és egy felnőtt: Rajszki József is, mellkasukban 30 milliót érő ketyere dobog.
A szerkezet beültetése nagyjából két szívtranszplantációs beavatkozás árába kerül, azonban hosszú távon költséghatékony megoldást jelenthet a súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelésére. A szívelégtelenség nagyon magas halálozással járó szívbetegség. Hazánkban körülbelül 250-300 ezerre tehető az érintettek száma, akiken a betegség korai fázisában még gyógyszeres kezeléssel lehet segíteni. Későbbi szakaszban, amikor már 5-6 méter megtétele is fulladást okoz, már csak a műszív jelenthet megoldást.
 Az eljárással javíthatják a végstádiumú szívelégtelen betegek esélyét a későbbi szívátültetésre, de bizonyos esetekben arra is alkalmas, hogy kiváltsa a szívátültetést, és tartós, végleges terápiaként szolgáljon.
Akad olyan is, aki már- igaz nem Magyarországon- 14 éve él műszívvel. Glória és József arról is beszámolnak, hogy lehet megszokni a  kábeleket, vezetékeket, az akkumulátort, a töltést, és azt, hogy éjjel-nappal velük van egy táska.

Vendég: Rajszki József, Fehér Csikós Mónika, kislánya Glória és Dr. Andréka Péter professzor a GOKI főigazgatója