vissza

Mitől sikeres egy drogkarrier?

ápr
11
2023

Tóth Olivér színművészt ismerhetik nézőink, hiszen már korábban is vallott kábítószer függőségéről, és arról, hogyan próbál meg tiszta maradni. Aztán történt valami és visszaesett, elvonóra ment, amit egy videóüzenetben jelentett be a Facebookon. Több mint egy évet töltött rehabilitációval egy Pécs melletti falucskában. A műsorban Olivér mellett megszólal mentora, Árkus Attila szociális munkatárs, valamint S. Tóth Márta tréner, coach.
Olivér éppen egy főszerepet játszott volna a Vígszínházban, csakhogy nem ment el a nyilvános főpróbára, bedrogozva kínlódott valahol, azaz ismét bedobta a törülközőt.
Máté Gábor- magyar származású kanadai pszichiáter- elképesztően jó dokumentumfilmjében, - A trauma bölcsessége-nem állít kevesebbet, minthogy minden függőség mélyén ott a fájdalom/ alkohol, szex, drog, szerencsejáték/ ez pedig mindig egy gyermekkori trauma következménye. A filmben egyébként a saját traumájáról is nyíltan vall. A hátrányos helyzet fokozott stresszel és addikciós kockázattal jár- mondja. A rendszeres szerhasználat pedig azt jelenti, hogy az illető menekülő utakat használ, hogy valami nagyon nincs rendben a lelkével. Olivér beszámol arról, hogyan kezdődött a drogkarriere, és, hogy ő milyen családból érkezett. Szóba hozza a gyúrás közbeni szerhasználatot is. Hiszen a kigyúrt testhez, szerek is kellenek, amik sajnos éppolyan természetesek használóik számára, mint az alkohol a piásnak, vagy a cigi a dohányosnak.
Mit ígér a cucc? Hová visz, hová juttat el? Milyen hamis álommal hiteget ? Hogy Te vagy a legjobb? Hogy mindenki Téged csodál, téged irigyel? Szégyen ha függő vagy? Szégyen, ha abuzálnak otthon, ha abuzálnak az iskolában? / Ebben persze a lelki és a testi bántalmazás is benne van./Milyen hosszú az út a kezdetektől a függővé válásig? Mi a függőség jele? Hol tart a folyamatban, aki úgy érzi, hogy képes vagyok kontrollálni magamat, bármikor le tudnám tenni, ha akarnám. Mire számítasz, amikor eljutsz odáig, hogy abba hagyod? Hogy minden rendbe jön? Pedig akkor kezdődik az igazi küzdelem... Kik támogathatnak? A szerhasználó, téged traumatizáló szülők biztosan nem..de az is kiderül, hogy kitől érdemes és kitől lehet segítséget kérni.
„Az Eurostat számításai szerint a teljes európai uniós háztartások bevételeinek 4,4 százaléka megy alkoholra, dohánytermékre és narkotikumra, míg ez az arány Magyarország esetében 8 százalék. Mi kiemelkedően sokat költünk kábítószerre: egy átlagos háztartás bevételének 0,9 százalékát. Ezzel az aránnyal a 24 európai ország közül az ötödikek vagyunk a listán.