vissza

Mit tehetünk az elhízás ellen?

ápr
27
2022

„Boldogabb, egészségesebb, hosszabb életet mindenkinek!” - így szól az Elhízás Világnapjának idei üzenete. Igen, ez ránk férne minden szempontból, de maradjunk szigorúan az elhízásnál és a túlsúlynál. Mit tehetünk az elhízás ellen Magyarországon? Erről beszélgetünk a közelmúltbeli Elhízás Világnap apropóján Dr. Halmy Eszterrel a MET elnökével, Dr. Rurik Imre professzorral, és Pettkó Judittal a Túlsúllyal Élők Társasságának elnökével. Judit a a saját bőrén is tapasztalja a bánásmódot, azt, hogy miként kezelik őket a többiek. Azt is elmondja, érezte-e valaha, hogy bántják a túlsúlya miatt.

Mi jellemzi a hazai háziorvosi gyakorlatot, mennyire járhat élen az alapellátás az elhízás kezelésében? Elcsépelt de a háziorvosok a kapuőrök, náluk landol először a beteg, ők diagnosztizálják elsőként, illetve látják magát a folyamatot is, hiszen a szemük előtt zajlik.... de van idejük észrevenni? Beavatkozni, figyelmeztetni, tanácsot adni, dietetikushoz küldeni, mozgásra inspirálni az elhízottat?

Halmy Eszter beszámol a globális és a hazai adatokról: a Földön 800 millió ember, vagyis minden hatodik felnőtt elhízott, és további több mint 2 milliárdan mát túlsúlyosak, tehát a veszélyeztetett kategóriába tartoznak!

Az elhízás számos hosszú távú egészségromláshoz vezethet: szív-érrendszeri megbetegedések, vesebetegség, reumatológiai betegségek vagy a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is növeli. Ráadásul az elhízással élő emberek - számos szövődményes krónikus betegség rizikója mellett -kétszer nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba a Covid-19 fertőzéssel.

Ami Magyarországot illeti, a felnőtt lakosság 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott , a gyermekek között minden negyedik-ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott. Dr. Molnár Dénes gyermekgyógyász professzor Pécsről, telefonon keresztül azt is elmondja, hogy sajnos olyan betegségek is kialakulhatnak már gyerekkorban, mint például a hipertónia., vagy a 2-es típusú diabétesz, amik régebben egyáltalán nem jellemezték a gyerekeket. Az elhízás kezelése és megelőzése: táplálkozás, testmozgás, orvosi lehetőségek, szülők felelőssége, bármilyen közhely : már gyermek sőt csecsemőkorban el kellene kezdődjön. Arról is beszél, mennyire jellemző a gyermekkori stigmatizáció. Kiderül,hogy az elhízás kezelése többnyire nem sikeres vállalkozás, az elhízás megelőzése viszont eredményes lehet. Ami biztos, érdemes tenni ellene, de kinek és hogyan? .Ez egy többszereplős folyamat : amiben mindenkinek/ döntéshozók, egészségügyi ellátórendszer, oktatás, civil szervezetek, betegek/ meg kellene találni a saját helyét és a saját feladatát!

Partnereink