vissza

Mit mesélnek a gének?

jún
12
2013

A géntérkép, a bennünk rejlő üzenetek elolvasása, megfejtése, legalább akkora hír volt néhány éve, minta az, hogy Kolumbusz felfedezte Amerikát, vagy, hogy Gagarin körberepülte a Földet. Az emberi génállomány akkora, hogy minden egyes sejtünkbe kétméternyi DNS van begyömöszölve. Azt mondják 3,2 milliárdnyi információ található bennünk. Ha ezt könyvre váltom: akkor 700 egyenként 500 oldalas kötetbe férne bele. Ez a genetikai üzenet, úgyis mondhatnánk, hogy az emberi tervrajz, ami a fogamzáskor alakult ki bennünk.

Amerikában már az újszülötteknél is végeznek géntesztet, amiből meg tudják állapítani, mekkora az esélye annak, hogy mondjuk, 45 éves korában szívinfarktust kap, vagy, hogy 40 éves korában 80 százalék valószínűséggel lesz emlőrákja.

Ezt ismerte fel és próbálta kicselezni Angelina Joli a közelmúltban. Bár a géndiagnosztika ma még drága, bárki hozzáférhet nálunk Magyarországon is. Tehát aki akarja, megtudhatja, hogy élete során milyen betegségekre lesz hajlamos. Hogyan használhatjuk fel okosan azt a tudást, amit a géndiagnosztikából nyerhetünk? És vajon kell- e félni tőle?

Vendég: Falus András és Papp Zoltán akadémikus.

Partnereink