vissza

Mit hallanak a hanghallók?

ápr
11
2023

Vajon mindenki beteg , aki hangokat hall? Vendégeim Harangozó Judit pszichiáter, Gallai István a Hanghalló csoport egyik vezetője és Kéri Péter tapasztalati szakértő a GAMIAN Europe elnöke.
A történelem bővelkedik híres hanghallókban: Gandhi, Rilke, Virginia Woolf vagy éppen Schumann is beszámoltak ilyen tapasztalatokról, de ide tartoznak Szent Teréz, valamint az orléans-i szűz, Jeanne d’Arc spirituális élményei is. A hanghallás ráadásul minden kultúrában előfordul, de a keleti társadalmakban elfogadottabb jelenség. Nem feltétlenül tartják örültnek a hanghallókat.
Európa számos országában- így a miénkben is- hangokat hallani az őrültség egyik első számú jele: leggyakrabban szkizofréniára jellemző, gyógyszerekkel kell megszabadulni tőle./ A hagyományos pszichiátriában skizofréniát élethosszig tartó betegségnek tartják./ De a gyógyszerezésnek nagyon rossz mellékhatásai lehetnek, István szerint például az elhízás és a zombiállapot. Csakhogy a pszichiátrián belül létezik olyan felépülési modell, amelyben háttérbe szorul a gyógyszeres kezelés, előtérbe kerül a pszichoterápia, a művészetterápia, a foglalkoztatottság, a védett munkahelyen való tevékenység.
Ezt teszi az Ébredések Alapítvány, melynek szakmai vezetője Harangozó Judit, ő a Hanghalló csoport alapítója is. A módszert kidolgozó holland pszichiáter szerint a hanghallók traumától szenvedő emberek, akik fizikai bántalmazásnak, szexuális erőszaknak, lelki terrornak lehettek kitéve. Sok esetben gyermekkorban kezdődik, amikor a bántalmazó felnőttekkel szemben megjelenik a segítség: egy hang, amely vigasztal és reményt ad, csak később válik negatívvá.
Gallai István – az alapítvány munkatársa- gyógyult skizofrén, óceánjáró hajón pincérkedett, mentális problémái miatt jött haza. Azt mondja, hogy mindenféle hangot hallott, ördögit, istenit, de még földönkívülit is. A hangok lehetnek támogatók, barátiak, de parancsolók, fenyegetők, kritizálók, becsmérlők,kényszerítők. Sőt! Nemcsak egy, több hang is beszélhet egyszerre, akik veszekednek,perlekednek egymással. Kiderült, hogy a hangok nemcsak kívülről, a fejükben, a fülükben, vagy bármelyik testrészükben megszólalhatnak, persze érkezhetnek egy tárgyból is.
A hanghallás ijesztő lehet, félelmet kelthet, természetes, hogy a hanghalló azt szeretné, ha mielőbb eltűnnének a hangok. Mennyire lehet felépülni, meggyógyulni, kikecmeregni a hangok bűvöletéből? Milyen technikák segítségével tudnak felülkerekedni a hangokon és hány százalékukat sikerült kiiktatniuk? Egykori hanghalló vendégeim – és a szakember- beszámolnak arról, hogy a hangokkal folytatott párbeszéd, hogyan segíti őket hozzá a kontroll megteremtéséhez, és a hangok eltűnéséhez.