vissza

Mit eszik a mohó sapiens?

máj
13
2013

Az a baj, hogy nemcsak akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk, hanem eszünk örömünkben, bánatunkban, ha mérgesek vagyunk, de megesszük a stresszt is. Ezért a homo sapiens helyett használhatjuk a mohó sapiens kifejezést is.

A mutatók egyre durvábbak. Mára a magyar lakosság kétharmada túlsúlyos és elhízott. Nem vesszük figyelembe, hogy bár a legtöbb élettani funkciónk csökken az öregedéssel, az étvágyunkra ez sajnos nem igaz, mert az inkább fokozódik. Ráadásul az évek múlásával az anyagcserénk is csökken, kevesebb kalóriát égetünk el. Ha ugyanazt esszük 40 és 60 éves korban, hatvan körül ugyanattól az ételtől jobban elhízunk, a kisebb energia leadás miatt.

A diétáknak persze se szeri, se száma. Akárcsak a fogyókúrázóknak. Nem véletlen, hogy sokan tartják ezt remek üzletnek, hiszen a bajban lévőt könnyű rávenni, hogy csodaszert lásson a legkülönbözőbb kapszulákban, italokban. Egy jó kis foto shop: a duci hölgy máris nádszál karcsú és indulhat a nagy átverés a "fogyókúra biznisz" piacán..

A legnagyobb gond, hogy média egyszerre üzeni, hogy fogyj le, és egyed-vegyed! Valóságos patológiás állapot, tiszta skizofrénia. A Google-ban 2.240.000 ezer adatot lehet találni fogyókúrára. Ami persze örökzöld téma, pláne a nyár közeledtével. Mert tegyék a kezüket a szívükre, ki szeretné a strandon, vagy egy szellős ruhában az úszó gumiját mutogatni?

A műsor vendégeit ez a veszély nem fenyegeti : Erdélyi Aliz dietetikus, Zellei Tünde gasztroblogger és Dénes Andrea kineziológus