vissza

Mit együnk, hogy jól legyünk?

jan
26
2014

„Ha egy békát forró vízzel teli fazékba tesznek, az rohanvást igyekszik menekülni az edényből. Ha azonban hideg vízbe teszik, amelyet csak lassan melegítenek, az állat hagyja magát halálra főzni anélkül, hogy különösképpen védekezne ellene. A béka egyszerűen nem akarja észrevenni, hogy a hőmérséklet emelkedik, ezért elmulasztja, hogy még idejében cselekedjen. Ezt tesszük mi, civilizált emberek is, hiszen sokunk számára a mesterséges termékek számítanak élelmiszernek, és ezek fogyasztását tekintjük normálisnak. „
/ Halál a konyhában /
De nem is kell ilyen messzire menni, elég, ha csak a finomított liszt, a cukor és a só mértéktelen fogyasztására gondolunk, amelyek a kövérségtől a magas vérnyomáson át a kettestípusú diabéteszig a legkülönfélébb betegségeket okozhatják.

Gondolták volna, hogy az első egyiptomi rabszolgazendülés a fokhagyma miatt tört ki? Ugyanis hiányoztak a tányérról a gerezdek. Az egyiptomiak pedig már akkoriban jól ismerték a növény prevenciós, betegség megelőző hatását. A nemesi hun konyhák étrendjét nem a szakács, hanem az orvos állította össze. Pontosan tudta melyik családnak mit kell ennie ahhoz, hogy ne legyenek betegek, vagy ha már azok: meggyógyuljanak. Az sem véletlen, hogy Dzsingisz kán unokája a hős Kublaj Kán – ő örökölte nagyapjától a Mongol Birodalmat- két hétig nem aludt, így vezette seregét a harcba. Orvosa gondosan őrködött minden egyes falat mellett, úgy állította össze a kán menüjét, hogy képes legyen erre az emberfeletti teljesítményre. De a hun sereg esetében sem történt másképpen, amikor egy kínai feljegyzés szerint 500 kilométert lovagoltak egyfolytában, majd másnap megütköztek az ellenséggel és legyőzték.

A hunoknál szokás volt, a mongoloknál a mai napig szokás az étellel történő gyógyítás. Következzék egy mai példa is.

A japánok- a sok hal, meg a sok rizs fogyasztása miatt sokáig élnek- átlagéletkoruk 86.4 év. Arrafelé nem jellemzőek, vagy csak igen kis százalékban a rákos megbetegedések. Amikor azonban Amerikába költöznek és ők is a gyors éttermeket választják, és egyetlen generáció alatt ugyanazt a daganatos megbetegedési statisztikát produkálják, mint az amerikaiak. Alátámasztva, hogy nem hazudik az angol mondás, miszerint az leszel, amit megeszel.

Gyógyító ételekről , étkeink és életmódunk összefüggéseiről szól az előadás.

Előadó: Dr. Kiss Eszter háziorvos

Időpont: 2014.január 27. 13 h

Helyszín: Kecskeméti Humán Középiskola, Szakiskola és kollégium, Szent Györgyi Albert Egészségügyi Szakközépiskola
6000 Kecskemét Nyíri út 73.

Partnereink