vissza

Milyen érzés megbélyegzetten élni?

júl
1
2021

A mentális zavarral élőket sújtó megbélyegzésről szóló tanulmányokkal Dunát lehetne rekeszteni, hiszen jelen van egyéni és társadalmi szinten is. Tehát stigmatizálunk. Mit tehetünk ellene, és mit tesznek ellene a világban? Skót és Új-zélandi példákról is beszélgetünk Dr. Simon Lajos pszichiáterrel, a tavaly alakult Magyar Antistigma Munkacsoport vezetőjével, Hatala Mónikával- aki bátran és nyíltan vállalja szkizofréniáját- és Kovács Emesével, az Art Brut Galéria alapítójával. Telefonon bekapcsoljuk Sztancsik Veronika szakpszichológust is Debrecenből.
A skótok például először a médiát célozták meg 2001-ben elindult nemzeti programjukkal- „See Me! -Engem láss!” - aztán a fiatal lakosságra fókuszáltak. Már az első években 20 százalékkal csökkent a mentális zavarban szenvedőket veszélyesnek ítélők aránya, nőtt a médiában sugárzott interjúk, cikkek száma, sőt! A program hatására 57%-kal csökkent a mentális zavarban élőkre vonatkozó derogáló kifejezések használata!
Angliában 2006-ban indították az „Ideje változtatni !” globális programot a mentális betegségekkel élők elfogadására fókuszálva. A jótékonysági és civil szervezetek, cégek és az egészségüggyel foglalkozó minisztérium támogatásával a stigmaellenes stratégia az egész országot lefedte, a média több szintjén való megjelenéssel, a tanároknak, orvostanhallgatóknak, ápoló és szociális munkás hallgatóknak szervezett tréningekkel, különböző cégek, munkáltatók stigmaellenes oktatásával, vagyis a lakosság minél szélesebb körű megszólításával.
A cél nálunk is a mentális problémákkal küzdő emberek és az egészségesek közötti láthatatlan falak lebontása, támogató, nem-megbélyegző viselkedésformák bemutatása, melyek az elfogadáson keresztül a reményt is jelentik az érintetteknek.
Bár Magyarország a mentális betegségek fellegvára, központi antistigma program nincs. Lokálisan persze vannak törekvések és jó gyakorlatok a mentális zavarban szenvedők elfogadtatására. A beszélgetésből kiderül, hogyan próbál segíteni az Ébredések és a Moravcsik Alapítvány, milyen a az általuk szervezett Festő Maraton, vagy a Ki mit tud? , és az is, hogy a munkahelyi, az egészségügyi ellátásban is jelenlévő empátia hiány hatására hogyan pakolják magukra az érintettek az önvád, az önstigma bélyegét.

Partnereink