vissza

Milyen a női szépségideál?

júl
1
2021

A reklámokban, a kifutón a vékony nő az ideál, pedig a legtöbben nem a nádszálvékony kategóriába tartozunk, és a történelem során nem is volt ez mindig szépségideál. Tessenek a Wilendorfi Vénuszra, vagy éppen Rubens reneszánsz- plus size méretű- nőalakjaira gondolni. Ma viszont a legtöbb bolt S, M, maximum L -es ruhákat árul, és nem könnyű azoknak, akik nem ezt a méretet hordják. Hogyan szeressük és fogadjuk el magunkat, ha 40-es méret feletti kategóriába tartozunk? Erről is beszélnek vendégeim: Nagy Edit Coco manöken, Bíró Márti gasztroblogger, és Temesi Mária operaénekes.
Abban mind a négyen megállapodtunk, hogy egy 40-es méret feletti nő is lehet vonzó, stílusos, sugározhat magabiztosságok és optimizmust. Öltözhet ízlésesen, lehet csinos. Ezt gondolja a magyar Coco Chanell/Vámos Magda felfedezettje/, aki 70 éves korában lépett először a kifutóra.
Szólunk legkevésbé szeretett testrészünkről a hasról, hogy mekkora az nem pusztán esztétikai kérdés. Ha nőknél a 88 férfiaknál pedig 102 centimétert meghaladja, a haskörfogat, akkor jelentősen megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Sajnos Magyarországon már túlsúlyban vannak a túlsúlyosok így lassan a lakosság 2/3-a tartozik a veszélyeztetett kategóriába.
Ugyanakkor a világ szegényebb részein a kövérség a gazdagság a jómód szimbóluma, így a túlsúlyos nőket részesítik előnyben a férfiak. Számukra a szépség egyenlő a hájhurkákkal, az afrikai Mauritániában például bűn karcsúnak lenni. " Az ottani férfiak szerint egy normál súlyú nővel lefeküdni olyan, mintha férfival lenne dolguk, míg az ideális asszony puha párnát jelent boldog férje számára. A hizlalótáborokban senkit nem érdekel, hogy a meggyötört, állandóan tömött lányok, hogy érzik magukat, hiszen így érik el a hőn áhított célt - az ottani kislányok nem járnak iskolába, az ő egyetlen feladatuk a hízás."
Persze, mi is azt mondjuk, hogy fogadjuk el a testünket, szeressük magunkat, a túlsúly nem szégyen. Ugyanakkor tudjuk, hogy a kövérség egészségtelen, és nem tesz jót sem a testünknek – a rengeteg társbetegség miatt- sem a lelküknek! „Az amerikai szép arcú 34 éves Tess Holliday plus size modell/ 160 centi és 135 kiló/ szidják is az ügynökséget amely arcául választotta Tesst, mondván ezzel egy gyilkos kórt, az elhízást népszerűsíti, és emiatt a jövőben több kövénő halhat meg előbb mint kellene. Vajon mit fog szólni Tess, ha egy nap egy síró kisgyerek fut hozzá azzal, hogy az anyukája meghalt, mert az általa közvetített üzenet miatt beletörődött abba, hogy kövér?”
De jöjjön az érem másik oldala is. A csonttá fogyott modelleket alkalmazó divatcégektől is meg kellene kérdezni, hogy mit szólnak ahhoz, hogy anorexiás lányok százezreit gyártják világszerte, és, hogy a sokszor egészen kislányoknak- már 9-12 évesek között is előfordul az anorexia- 10 százaléka egy éven belül meghal? Tehát társadalmi elvárások ide vagy oda, fókuszáljunk az egészségünkre! Legyünk szépek pár fölösleges kilóval is, de úgy, hogy az a testünknek és a lelkünknek se ártson!

Partnereink