vissza

Mi legyen a COPD helyett?

okt
22
2013

Öt egyszerű kérdés: Gyakran köhög? Harákolni is szokott? Dohányzik? Érzi, hogy a fizikai tevékenységek során (lépcsőzés, házimunka, cipekedés) nehezebben kap levegőt? Végül: vannak-e megfázásszerű tünetei kettőnél többször egy évben?

www.youtube.com/watch?v=4ZH6C711JHQ

Ha köhög, ha gyakran elfárad, ha nehezebben kap levegőt, és ha ráadásul dohányzik is, feltétlenül olvassa el a Kor Kontroll Társaság és az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet egészségnapjáról szóló beszámolót! A résztvevők megismerkedhettek az álnok betegséggel, amely hosszú ideig alattomosan pusztítja a tüdőt, panaszt viszont többnyire csak akkor okoz, ha a légzési teljesítmény közel fele már elveszett!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a COPD  jelenleg a negyedik leggyakoribb haláloknak számít, amely 2020-ra akár dobogós helyre is kerülhet. A komoly egészségügyi kockázatok ellenére alig ismerjük ezt a betegséget.

A tüdőgyógyász szakma legfontosabb célkitűzése a legfőbb kiváltó ok, a dohányzás visszaszorítása, valamint a betegség korai stádiumban történő felismerése , hogy  a betegek figyeljenek oda a kezdeti tünetekre, keressék fel háziorvosukat, vagy a tüdőgyógyászt..

Dr. Kovács Gábor az intézet főigazgatója arról is beszélt, hogy jó lenne kiírni egy pályázatot a COPD magyarosítására.

Partnereink