vissza

Mi jöhet a vakcina után?

aug
26
2020

A vírusnak éppen az a létformája, hogy terjedjen...

Az Év Példaképe díjas Letoha Tamás szegedi kutatóorvos 2017 óta tagja egy nemzetközi gyógyszerfejlesztési konzorciumnak, amiben együtt dolgozik többek között az élő legendával, a humán koronavírus felfedezőjével, a holland Albert Osterhaus professzorral. A híres vírusvadász 2002-ben izolálta a jelenlegi koronavírus elődjét, a humán koronavírust. Sőt! A humán koronavírus felbukkanásakor a professzor és csapata kifejlesztett egy olyan ellenanyagot, ami megakadályozta a koronavírus és a gazdasejt kapcsolatát.

Mit kutatnak ebben a nemzetközi konzorciumban?
- Van egy olyan gyógyszerfejlesztési programunk, ami azt vizsgálja, hogy az agyat specifikusan megfertőzni képes vírusok, hogy jutnak át az agyat védő vér-agy-gáton. Tudományos hipotézisek léteznek arra, hogy a koronavírus képes lehet megfertőzni az emberi agyat, ezért a koronavírust is belefoglaltuk vizsgálatainkba. Számunkra igazából a vírus fehérjeburka lényeges. Mi nem élő vírussal dolgozunk, hanem hővel inaktivált vírussal -a vírus 65 °C-on 30 perc alatt inaktiválódik- foglalkozunk. Ez azért szerencsés mert nem kell tartanunk munka közben a fertőzéstől, ugyanakkor a vírus különböző sejtmodellekkel folytatott kölcsönhatásait remekül kutathatjuk. Augusztusra 30 fok körüli meleget jeleznek, ez nem kedvez a fertőzésnek, így a nyári melegben nem kell számítanunk tömeges megbetegedésekre.

Milyen tapasztalatokat tudnak levonni vizsgálataikból a koronavírust illetően?
- Kutatásaink eredményének iparjogvédelmi oltalmára most nyújtunk be szabadalmat. Ezt követően tudjuk az eredményeket a széles közvélemény előtt publikálni. Ha ezen a procedúrán túl vagyunk, beszélek majd az eredményeinkről. Egyébként együtt dolgozom Osterhaus professzorral, aki 2002-ben izolálta a koronavírust.

Ezek szerint már volt koronavírus 2002-ben is?
- A szakirodalmi adatok azt mondják, hogy az emberi populációban 600-800 évvel ezelőtt is léteztek koronavírusok. Ez egy régóta velünk élő víruscsalád, aminek 9 típusa képes megfertőzni az embert. A mi munkacsoportunkat vezető holland professzor 2002-ben járványt okozó, légzéselégtelenséget okozó koronavírustörzset izolálta.

Ha ez így van, ha egy 6-800 éves vírusról beszélgetünk, akkor miért azt halljuk a szakemberektől, hogy még nem ismerjük, hogy még nem tudjuk, hogy még képtelenek vagyunk kiszámítani a a következményeit.
- Azért mert a Wachowski-fivérek által megálmodott Mátrix mostanra ért be.

Egy pici kiegészítés: a Mátrix alkotói Larry és Andy Wachowski azóta nővérek lettek, a híres hollywoodi rendezők közül elsőként coming outoltak, ma Lanan és Lili néven futnak.
- Folytatom, 1999-ben kezdtem el a Tudományos Diákköri munkát, és a tanszéken, ahol dolgoztam, mindenki meg volt őrülve, hogy a Mátrix mozifilmet a netről letölthesse, megnézhesse. Én nem akartam, mert amit hallottam róla, az elég sötét jövőt jósolt az emberiségnek. Mindenki nevetett, hogy ó ez csak egy sci-fi, meg Keanu Reeves akkorákat rúg benne, meg pörög a levegőben, és meg azt láttam benne, hogy virtuálisan hogyan lehet az embereket rabszolgasorsba hajtani.
Most pedig megdöbbenve veszem tudomásul, hogy az internet milyen hatással van az emberekre, és, hogy milyen hihetetlen dezinformációs kampánynak vagyunk a részesei. Engem elképeszt az, hogyan próbálják az emberek mikrobiológiai alul-műveltségüket agresszióval pótolni. Pedig azt sem tudják, hogy mi az a vírus, nem tudják, hogy él-e, hal-e? A vírus nem élőlény, hanem egy fehérjeburokba zárt örökítőanyag. Mi a fertőzés? A vírus fertőz, mert önmagában képtelen létezni, a fertőzés nem egy negatív dolog, hanem a virális lét alapja. A vírusok az emberi szervezetben óriási számban vannak jelen, ilyen nagy szám mellett óhatatlanul előfordul, hogy rekombinálódnak, kialakul egy új típus, lehet, hogy egy időben többféle koronavírus is benne van egy ember szervezetében. A tudományos ismeretekkel szerényen ellátott embereket pedig hihetetlen módon meg lehet vezetni.
Abban az egyben a Puzsérnek nagyon igaza van, hogy az internet átalakult egy hihetetlen gyorsan erős ingereket kiváltó hírfolyammá. Amíg régen az újságírók olyanok közül kerültek ki, mint Mikszáth Kálmán és Kosztolányi Dezső- az ember joggal várhatta el tőlük a műveltséget, a felkészültséget, komoly felelősséggel írták a cikkeiket- most a lájkvadászat idején minél szenzációsabb szalagcímekkel kell operálni, még ha azok köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Felháborító, hogy egy internetes portál célja nem az, hogy az emberek tényleg megismerjék a koronavírus hátterét, hanem hogy minél nagyobb hirdetési bevételre tegyenek szert.
Tény, hogy ez egy súlyos szövődményekkel járó vírusfajta, de nem ez első ilyen vírus, és nem is az utolsó. A normál influenza vírus komoly halálozási mutatókkal jár éves rendszerességgel felbukkanva- 290 000 és 650 000 közötti az éves halálozási arány világszerte- és az ellen még sincs ekkora média pánik. Rárakódott egy olyan teher erre a vírusra, ami a józan ész határait felülmúló félelemkeltéssel párosult. Amikor arra a szalagcímre, hogy tegnap két koronavírus fertőzött halt meg, halálos félelem lesz úrrá egy 10 milliós lakosú országban, akkor az ember elcsodálkozik, hogy miről is beszélünk? Képtelenek vagyunk a nagy számok törvénye alapján gondolkodni. Ha megnézzük azokat a mutatókat, hogy például különböző paraziták okozta fertőzésbe hány ember hal meg a világon, akkor azt látjuk, hogy csak maláriában idén meghalt már közel 300 000 ember. Ez valahogy senkit sem érdekel?!

Magyarország hogyan menedzselte a veszélyhelyzetet, hogyan védekeztünk Ön szerint?
- Tisztázzuk, hogy Magyarországot a járvány- minimális veszteséggel érintette. Ha megnézzük a járvány mutatóit és megnézzük a napi halálozási adatokat, ez teljesen egyértelmű.
2018 -ban a KSH adatai szerint 131 000 ember halt meg. Csak rosszindulatú daganatban 32585, szívbetegségben pedig: 26 269-en. Egy átlagos napon 360 magyar ember hal meg. A koronavírusos halálozások száma a július 26-i adatok szerint összesen 596 !
Ez persze sok mindennek köszönhető, ebben óriási szerepet játszik a magyar lakosság fegyelmezettsége és tisztasága is. Betartottuk az előírásokat ügyeltünk, ügyelünk a személyes higiéniára, a tisztaságra, kezet mosunk, takarítunk, fertőtlenítünk.
Ha megnézzük, hogy honnan indult a járvány, akkor muszáj említeni a vuhani piacot, ami egy rettenet. Ha oda a fehér ember beteszi a lábát, lehet, hogy nem is jön ki élve mert, olyan vírus és parazita populációt szedhet össze. A népegészségügyi háló nálunk fejlett, vannak nagyon jó járványügyi szakembereink, akik nagyon sokat tesznek azért, hogy a járványokat megfékezzék. Drasztikus intézkedéseket tett a kormány is, tehát ez egy sikeres menedzselés és tegyük hozzá, hogy nálunk az egészségügyi személyzet nem volt abban érdekelt, hogy a számokat manipulálja, meggyőződésem, hogy valódi számokkal és valós statisztikával találkozunk. Annak nem örülök, hogy a vírus a politikai csatározások egyik eszköze lett. Persze az ellenzék támadhatja a kormányt, mert az a dolga, hogy kritizáljon. Amit mondok, az nem kormánypropaganda, én nem politikus, hanem kutatóorvos vagyok, aki most a koronavírust is kutatja. A kormány intézkedéseit – a szomszédos országokhoz viszonyítva – relatíve racionálisnak tartom.

Ön, aki nemzetközi gyógyszergyárak vezető munkatársaival dolgozik, együtt, mit szól ahhoz, hogy

Bill Gates újszülötteknek kötelező koronavírus elleni vakcináról beszél, és, hogy vakcina fejlesztésének finanszírozásába 50 millió dollárral szállt be.

Régóta vélem úgy, - és hangoztatom is-hogy a hatalmi harc meg fog indulni a gyógyszeriparban. Mindig azzal söpörtek le az asztalról, hogy a tech meg a szoftver cégek úgysem értenek a gyógyszerfejlesztéshez! „ Tamás, Tamás ugyan már...mihez ért a Bill Gates? Ahhoz, hogy eladja az office szoftver csomagját!” Aztán megjelent egy vírus, senki nem tudja biztosan, hogyan alakult ki, a gazdaszervezetet még nem sikerült azonosítani. Mondják, hogy denevér, de erre még nincs a széleskörűen elfogadott tudományos bizonyíték. A vírus elkezdett terjedni, az internet ráfókuszált, a tech cégek pedig elkezdtek beszállni a gyógyszerfejlesztésbe - miközben a nagy gyógyszergyárak több generációs múlttal, és komoly szakmai háttérrel rendelkeznek - Bill Gates pedig kilépett riogatni. Tisztelem azért, amit tett a szoftver iparban, de maradjon ott, és ne akarjon vakcinát gyártani, semmi köze hozzá. Azért, mert valakinek korlátlan anyagi forrásai vannak, még nem ért mindenhez. Az emberi egészségről az nyilatkozzon, akinek megvan a komoly szakmai háttere.

Ön szerint elvetendő az az elmélet, hogy a Covid-19 egy laboratóriumban gyártott vírus, egy kiszabadult biológiai fegyver?
- Erre azok a szakemberek tudnak válaszolni, akik a vírus örökítőanyagát vizsgálják, minket inkább a vírusburok fehérjéi érdekelnek. De, hadd hívjam fel a figyelmét Luc Montagnier francia virológusra, aki 2008-ban orvostudományi Nobel-díjat kapott az AIDS kórokozója, a HIV vírus felfedezéséért. Ő azt mondja, hogy a koronavírus ipari baleset terméke, hogy genetikailag manipulálták és az AIDS-t okozó HIV-vírus szekvenciáit tartalmazza. Feltételezi, hogy egy kínai laboratóriumból szabadult ki, ahol valószínűleg AIDS-elleni védőoltáson dolgozhattak. Az oltás hordozójaként, „vektoraként” egy koronavírust használhattak, és ennek az RNS-ébe, azaz ribonukleinsavába, iktatták be HIV-vírus szekvenciákat. Egyébként bioinformatikus kollégájával, Jean-Claude Perezzel vizsgálták a vírus genomját is. Az a prognózisuk, hogy a természet nem alkalmazkodik bármilyen molekuláris struktúrához, ezért a módosított részek terjedés közben maguktól elhagyják majd a vírust. Ami nekem nagyon nem tetszik, hogy van itt egy zseni, aki már letette a névjegyét, az ő szakmai hátterével nagyon nehéz vitatkozni. Nos, ez az ember mond valamit, és a tudományos közvélemény kivégzi. Nekem egy Nobel díjas virológus véleménye figyelemre méltó, és nem véletlenül dolgozom együtt Albert Osterhaussal sem.

Fogalmazhatok úgy, hogy az első hullámot mindenképpen legyőztük Magyarországon?

- Igen. Csökkennek a halálozások, látjuk, hogy a koronavírus nem okozza tömegesen ép, egészséges emberek halálát. Másképpen működik például az Ebola. Megöli a hordózókat, aztán megáll, mert meghalnak az emberek. Akik koronavírus-fertőzésben meghalnak, azok általában idősek, szinte minden esetben van egy- vagy több- súlyos, életveszélyes alapbetegségük, ők “csak” felülfertőződnek a vírussal. Ha egy vírus csak terjed-terjed , - és sokan meggyógyulnak a fertőzésből- akkor nem annyira súlyos a helyzet, A népesség nagyobb hányadára ez a vírus már veszélytelen,

Ön is úgy gondolja, hogy akkor lesz vége a koronavírus mizériának, akkor lélegezhetünk fel végleg, ha meglesz a vakcina és a gyógyszer?
- Nem gondolom így. Akkor lesz vége, ha az emberek végre a tudatára ébrednek, hogy egy parányi vírus miatt nem kell kikapcsolnunk az egész világot. Abban az állatházban ahol régebben dolgoztunk, amikor túlzsúfolt volt az állatpopuláció, hirtelen felbukkant egy agyhártyagyulladást okozó vírus, és megfertőzte az állatokat. A mi állatainkat is, amelyeknek egyébként darabja 400 000 Ft, le kellett ölni. Van két moszkvai őrkutyám, imádom őket. A legnagyobb probléma, hogy a szívférgességet okozó parazita, ami eddig csak a trópusokon élt, már Magyarországon is megjelent.
Egy 7 és félmilliárdot meghaladó földi populációban az emberek röpködnek ide oda, folyamatosan kontaktálnak egymással. Valaki egyik nap ott van a vuhani piacon és nézi, hogy nyúzzák meg a kutyákat, másnap meg New Yorkban kezet fog többekkel. Természetesen így sokkal gyorsabban terjed bármilyen parazita, ez a civilizált létforma következménye. Nem ez az első vírus, amivel a modern XXI. századi embernek szembe kell néznie.
A vírusnak éppen az a létformája, hogy terjedjen, hogy megtalálja a célsejtet. Oké. Kifejlesztjük a vakcinát! Bár a koronavírusban az igazi kihívás nem is az, hogy mutálódik, hanem hogy egy relatíve immunogén vírus. A vírusfehérjéi nagyon erős immunválaszt indukálnak, és ez okozza a problémát. Az arra hajlamos egyéneknél,- bár voltak kivételek -leggyakrabban a krónikus betegségekben szenvedő, legyengült immunrendszerű embereknél egy kontrollálhatatlan sokkot okoznak, az allergiás betegek anafilaxiás sokkjához hasonlítanám. Tehát allergiás reakciót okoz a tüdőben, ami aztán eszkalálódik. Amikor egy masszív immunválasz kialakul, a tüdő nem képes a masszív gyulladásos infiltráció miatt a légcserére.
Az immunizáció lényege még mindig az, hogy fogjuk a vírusnak azt a legkisebb szakaszát, ami képes felhívni az immunrendszer figyelmét arra, hogyha a teljes vírus megjelenik egy masszív és nagyon gyors választ indítva eradikálja azt. De mivel ez egy nagyon immunogén vírus, nagyon nehéz azt a minimális szekvenciát azonosítani, ami ugyan képes az immunsejteket a megfelelő időben aktiválni, ugyanakkor éppen annyira, hogy a már említett nagyon erős immunogén reakció ne játszódjék le!
Óriási molekuláris könyvtárak vannak már az antivirális gyógyszerekről, előbb utóbb a gyógyszert is ki fogják fejleszteni. Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de ha ezen túl vagyunk úgyis jön egy új vírustörzs, mert 7és félmilliárd ember él a földön, mert a vírusok óriási populációban vannak jelen bennünk, körülöttünk, óhatatlanul rekombinálódnak, új kombinációk keletkeznek, kialakul egy új vírustípus. Erre pedig kell fel készülnünk!

B. Király Györgyi

 

 

Forrás

Lélegzet 2020/2