vissza

Mi az a COPD?

okt
17
2013

2014 a COPD éve lesz. Az elkövetkezendő esztendő előszeleként az idegenül hangzó, és sokak által ismeretlen betegséget már mai nyílt napján elkezdte megismertetni a lakossággal az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet valamint a Kor Kontroll Társaság.
Az egészségnap során többször is elhangzott, hogy szinte alig beszélünk a betegségről, miközben a negyedik leggyakoribb halálokként tartja nyilván a WHO, és miközben Magyarországon legalább 5-600 000 ember szenved tőle. Ezért is javasolta Dr. Kovács Gábor az intézet főigazgatója,hogy ki kellene írni egy pályázatot, a COPD legtalálóbb magyar nevének megfogalmazására.

Az alattomos betegség egyébként hosszú ideig észrevétlenül pusztítja a tüdőt, panaszt viszont többnyire csak akkor okoz, ha a légzési teljesítmény közel fele már elveszett. 

A COPD-s betegek 90 százaléka sajnos dohányzik. És az is szomorú tény, hogy hazánkban évente 20.000 ember hal meg dohányzás következtében.  A magyar férfiak tüdőrák-halálozásában világelsők vagyunk, a női tüdőrák-halálozásban miénk az európai második hely.
Hogyan lehet leszokni a cigarettáról? Kötelező-e letenni a COPD-s betegnek a füstölgő rudacskát?

Csoportos és egyéni leszokásról és az intézetben meleg, baráti légkörben zajló rehabilitációról is szólt az egészségnap, amelynek fővédnöke dr. Szentes Tamás főpolgármester- helyettes volt.

Partnereink