vissza

Megtartották a XII. Népegészségügyi Konferenciát a Magyar Tudományos Akadémián

okt
17
2022

A MÁESZ Program szakmai és koordinációs bizottsága évente Népegészségügyi Konferenciát tart, ahol bemutatja az előző évadok eredményeit, aktualitásait több szakmai előadás keretében. A téma fontosságára való tekintettel az eseményen részt vett a programban szereplő 76 szakmai és civil szervezet vezetője, illetve a minisztériumok illetékes államtitkárságainak képviselői. Több kormányzati szerv köztük a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alapellátási és Ellátás Szervezési Főosztálya, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, az Országos Rendőr-főkapitányság – Baleset megelőzési Bizottsága és a Klebelsberg Központ munkatársai is ott voltak a rangos eseményen.
Az idei telt házas rendezvény színvonalát emelte, a neoreneszánsz stílusban Ybl Miklós kivitelezte patinás épület hangulata, ahol a hazai tudomány és művészet olyan kiemelkedő alakjai ültek az elnöki székben mint például Teleki József, Dessewffy Emil, Eötvös József, Trefort Ágoston, Kodály Zoltán, Szentágothai János vagy éppen Kosáry Domonkos.

A jelen előadói saját szakterületük legizgalmasabb újdonságait, aktualitásait emelték ki , különös tekintettel a Covid világjárvány hazai következményeire, hatásaira. Dr. Halmy Eszter a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke például kiemelte, hogy a túlsúly a plusz kilók, komoly kockázati tényezőt jelentettek a fertőzés szempontjából, amit a halálozási statisztikák is alátámasztanak. Dr. Szlávik János virológus bejátszotta saját szubjektív, valóságos novella műfajban íródott köszönetét a nővéreknek, ápolóknak, akik a legnagyobb rémület idején is beöltöztek, több műszakot húztak le, majd attól rettegtek, hogy megölelhetik-e a gyerekeiket otthon, vagy sem.
Sokunk számára nem világos az összefüggés, ez azonban mit sem változtat a tényen, hogy az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján elhangzott néhány percese után megköszönték eddigi munkáját, a továbbiakban viszont nem tartottak igényt rá. Balogh Zoltán a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke beszámolt arról is, hogy már a Covid előtt is 71 százalék volt a 45 felettiek aránya a szakdolgozók körében, a hiány óriási, hatezerrel vannak kevesebben az ellátáshoz szükséges létszámnál! Ráadásul egekben a kiégés, és a poszt -Covid stressz, miközben a szakdolgozók 95 százaléka nő, akiknek az otthoni műszakkal is meg kell birkózniuk!
Dr. Torzsa Péter a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője a telemedicina előtérbe kerülését hangsúlyozta az alapellátásban , éppen a pandémia következtében. Beszélt arról is, hogy az első hullámok idején milyen nehézségekkel küszködtek a családorvosok, nem volt védőfelszerelésük és védőoltást sem kaptak elegendő mennyiségben.

Dr. Nagy Katalin a Magyar Fogorvosok Egyesületének Elnöke hangsúlyozta, hogy a covid osztályokon ellátott betegek orvosai, nővérei mellett a fogorvosok voltak e legveszélyeztetebbek a különböző hullámok idején. Náluk a telemedicina nem működött, egy fogfájást nem lehet hetekkel meghosszabbítani. Örömét fejezte ki, hogy a MÁÉSZ programjába bekerült a szájüregi daganatok szűrése is. Dr. Rusvai Miklós virológus hangsúlyozta, hogy a Covid 8 hulláma közül a tavalyi alfa hullám követelte a legtöbb halálos áldozatot. 2020-ban a többlet halálozás 10-12 százalék volt, 2021-ben viszont 19 százalék! A hazai covid alatti többlethalálozás a maga 14 százalékos átlagával nagyon magas közölte az akadémia doktora, majd javasolta az okok kivizsgálását.
A rendezvény ünnepélyességét emelte a Kiss István Emlékdíj átadása, melyet a programot támogató szakmai bizottsági tagok, illetve stratégiai partnerek vehettek át. A rendezvény hivatalos része a 12 éves lelkiismeretes munka elismeréseként a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara díszokleveleinek átvétele, 1 szál fehér rózsa kíséretében.