vissza

Megjött az első recept Balassagyarmatról!

szept
15
2023

Sörrel készült vadkovász érlelésű kenyér

Az első kovásszal készült termékem receptje, saját kísérletezés eredménye!

Hozzávalók:

  • 30 dkg kenyérliszt
  • 9 dkg vadkovász
  • 225 g langyos minőségi barna szűretlen kézműves sör(200 g+25 g sör)
  • 1 g adalékmentes parajdi só
  • 2 e.k. durvára vágott dió

Elkészítés:

  1. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a 225 g kéz-meleg sört összekeverjük és meleg helyen letakarva pihentetjük 1 órát.
  2. Hozzá dagasztjuk az erős kovászunkat és pihentetjük 15 percet ,majd készre dagasztjuk a langyos sörrel elkevert sóval és a dióval
  3. Ismét pihentetjük legalább 40 percet.
  4. Szirom hajtogatással lazítjuk majd áttesszük egy enyhén kiolajozott tálba a hajtogatott résszel lefelé.
  5. Letakarva pihentetjük 30 percet.
  6. A hajtogatás pihentetés fázisát még 2 szer megismételjük,ami után pihen ismét a tésztánk 1 órát.
  7. Lisztezett munkafelületre kiborítjuk szirom hajtogatással gömbölyítéssel megadjuk a cipó formát,majd pihentetjük ismét 30 percig.
  8. Igazítunk a formáján lisztezett kerek szakajtóba tesszük,letakarjuk konyharuhával és a hűtőbe érleljük legalább 12 órán át.
    Kivesszük a hűtőből a tésztát.
  9. A sütőt előmelegítjük 250 fokra egy fedeles vaslábassal együtt.
  10. Sütőpapírra borítjuk a  kenyértésztát a sima felével felfele,beletesszük a vaslábasba pengével megvágjuk a közepét lefedjük és sütjük 15 percig
  11. Visszavesszük a hőt 230 fokra még sütjük 25 percig,majd levesszük a fedőt.
  12. Fedő nélkül sütjük 5-10 percig,míg a kenyér héja megpirul.
  13. Kiborítjuk rácsra és kihűtjük.

Tipp:Ne szeljünk belőle míg teljesen ki nem hűl. Vászon zsákban tároljuk.

A rozskovász élettani hatása:

  1. A teljes kiőrlésű rozslisztből készült kovásznak nagyobb a jó baktérium és gomba tartalma a hagyományos fehér liszthez képest, ami azt jelenti, hogy bélrendszerünk több egészséges mikrobiomhoz jut, ennél fogva jobban lebomlik a kenyérlisztben lévő glutén, kisebb terhet róva az emésztésre .A másik előnye, hogy a kovász élettartama nagyobb, így tovább bírja etetés nélkül, tovább marad aktív.
    A rozskovász íze kissé savanykás, igazi kuriózumot jelent a régi idők kenyér ízét keresőknek.
  2. A kovásszal készült kenyér nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, hosszabb ideig jóllakottság érzését biztosítja, így a cukorbetegek is fogyaszthatják.
  3. Mivel előemészti a lisztben lévő glutént, hasznos lehet az irritábilis bél szindrómában szenvedő emberek számára, csökkentve a díszkomfort hasi érzést, az állandó puffadást.
  4. A kovásszal készült kenyérhez nem kell semmilyen adalékanyag, tehát sokat tehetünk a szervezetünk méregtelenítése érdekében.

Az otthon sütött kovászos kenyér fogyasztása óta kevésbé érzem felfúvódva magam, jobb lett a közérzetem.

A barna sör élettani hatása:

  1. Sokkal gazdagabb flavonoidokban a világos sörnél, ami segít megszabadulni a szabad gyököktől.
  2. A barna sörben sok az u.n. xanthohumol antioxidáns anyag, ami a női hormonok egyensúly megteremtésében játszik szerepet, ez pedig az immunrendszer erősítésére van hatással.-természetesen mérsékelten fogyasztva ( a sörben lévő alkohol elpárolog a sütés során).
  3. Jelentős a B6 vitamintartalma is, ami az érrendszerben meggátolja a vérrögök kialakulását
  4. Említésre méltó a barna sörben lévő vastartalom, ami segít a nők vérképzésében, a kismamák esetében pedig a tejtermelés serkentésében. Tehát nagyon is jó a kismamáknak kovászos barna sörrel készült kenyeret enni

Parajdi só:

  1. Ez egy természetes só, adalékanyag mentes, ami nagy kincs a szervezet működéséhez
  2. Nagy az ásványi anyag tartalma: a vas, magnézium, kálium, réz, cink, stb az immunrendszer természetes őrei.
  3. Köszvény, ízületi gyulladásokra jó, megvédi a sejteket, főleg az agysejteket az elhalástól.

Lágyítja a vizet, ami különösen jót tesz a kovásznak is.

Dió élettani hatása:

  1. Igazi egészségmegőrző bomba:gyulladáscsökkentő, antioxidáns tartalmú
  2. Gazdag Omega zsírsavakban, amivel védi a szívet
  3. Segíti a bélműködést azzal, hogy a bélflóra jó baktériumait erősíti
  4. Teltség érzetet biztosít, segíti a normál testsúly fenntartását.
  5. Csökkenti a cukorbetegség kialakulását.

Ludányi Emőke

Várjuk receptjeiket a következő e-mail címre: receptverseny@korkontrolltarsasag.hu
Beküldési határidő: 2024. március 25.
Fermentáljon Ön is, hogy biztosíthassa családja és gyermekei egészségét!
A legjobb recepteket ismét megjelentetjük! A nyerteseket értékes jutalmak várják!

Partnereink