vissza

Megjelent a szakácskönyvünk!

Megjelent a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság szakácskönyve. Nem véletlenül választottuk az „Egészségedre! „címet, hiszen a tavalyi receptverseny legjobb receptjeiből válogattunk

Szomorú tény, hogy a túlsúly – elhízás a hazai felnőtt lakosság 60%-át érinti, a hozzá kapcsolódó rizikófaktorok miatt pedig a 10 legsúlyosabb betegség közé tartozik! Hogy az elhízás mennyi bajt okozhat, azt már lassan minden kisiskolás tudja. Ilyen a cukorbaj, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, de még az ízületi bántalmak is. Ezért testsúlycsökkentő illetve testsúlymegőrző ételek receptjeit kerestük, melyek segítséget nyújthatnak a testsúly normalizálásához, így a már kialakult betegségek- például a diabétesz - kordában tartásához is. Bíztunk abban, hogy a receptek szerzői figyelnek kalória szükségletükre, és a kevesebb kalóriát tartalmazó ételeket részesítik előnyben, miközben nem marad ki étrendjükből a tészta, a hús, és a finom desszertek sem

Bárki pályázhatott- szakmai megkötés nélkül, hiszen a zsűri az ételeket, és nem a beküldőket pontozta. Így aztán nemcsak a laikusok, hanem dietetikusok, orvosok is jelentkeztek, többek között az elhízással foglalkozó Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház obezitológiai orvosai és dietetikusai is küldtek be – méghozzá díjazott – fényképekkel dokumentált recepteket.

Jóleső meglepetéssel töltött el bennünket, amikor kiderült, hogy az első helyezett egy igazi food stylist: Hunyaddobrai Csaba, aki hivatásos szakács. Neves budapesti éttermekben és szállodákban főzött olyan hírességeknek, mint Madonna, Michael Jackson, Antonio Banderas, Bill Gates, Helmuth Kohl. A díjazottak között két kettes típusú cukorbeteg is található. A málnás-kókuszos csoda süti megalkotója Zellei Tünde úgy fogalmazott, hogy nem akart lemondani az édességekről, ezért kezdte el megalkotni saját receptjeit, amit blogján bárki megtekinthet.  Hortobágyi Anna imádja a dödöllét, de pontosan tudja, hogy diabéteszesként nem eheti, hiszen valóságos szénhidrátbomba. Ezért kreálta a krumpli gombóc helyett házi túróból készített nudlit, vagyis a spéci dödöllét.

Az ínycsiklandó dobogós recepteket a – többivel együtt – meg is kóstolhatják, ha vállalkoznak elkészítésükre. Az első három helyezett: friss fűszerekben pácolt harcsafilé grillezve pirított mandulával, zöldséges hajdinával és fokhagymamártással, rozsdás csirkemell rozmaringos sütőtökkel és a friss kenyér szerelmeseinek számára: az egyperces lisztmentes kenyér. De legalább ilyen izgalmas a kellevéllel göngyölt narancsos pisztráng fehérbab pürével, vagy a málnás-kókuszos piskótatekercs cukormentes expressz málna fagylalttal. Tápanyagszámítást elvétve találhatnak könyvünkben, hiszen alapvetően nem szakemberek küldték be receptjeiket.

A remek receptek mellett a zsűri tagjaival készített interjúkat is olvashatják. Megszólal: Dr. Pados Gyula a MOMOT főtitkára, Csiki Sándor gasztroblogger, és Böszörményi Nagy Klára a könyvet megjelentető Springmed Kiadó igazgatója.

Az ételek nemcsak a – kétségtelenül a felnőtt lakosság 60%-át érintő – túlsúlyos és elhízott felnőttek számára készültek, hanem a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésére. A Tudatos Fogyás Fóruma által végzett felmérés szerint a lakosságnak csak 12%-a választja meg étrendjét, diétáját orvosok, dietetikusok ajánlásai szerint, a többi 80-90% fele részben a rokonai, ismerősei, másik fele pedig a sokszor szakszerűtlen televíziós reklámok alapján diétázik. Mi a versenyre beküldött legjobb recepteket tárjuk most önök elé, ezzel is szeretnénk, elérni, hogy a MOMOT ajánlásai a háztartásokba is bekerülhessenek.

Prof. Dr. Bedros J. Róbert B. Király Györgyi

a MOMOT elnöke a Kor Kontroll Társaság elnöke

B. Király Györgyi
elnök
Kor Kontroll Társaság
Prof. Dr. Bedros J. Róbert PhD.
elnök
MOMOT