vissza

Még tart „A nemzet háziorvosa„ pályázat

aug
8
2019

Várjuk az ön történetét is háziorvosáról és munkatársáról, itthonról, Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságról is, ha úgy gondolja, valóban a hivatásának él! Lepje meg háziorvosát, és ajándékozza meg egy történettel!  www.evpraxisa.hu

Dr. Fekete Borbála / Baracs
Egy olvasói levél a Dunaújvárosi Hírlapból, nem mindennapi történet az emberségről, Baracsról. Szívet melengető történetet osztott meg szerkesztőségünkkel Baracs-Templomoson lakó olvasónk, Aranyos Sándor, aki - a leírtak alapján - Csillagné Marikától hallotta a történteket.
,,Marika szomszédja egy negyvenéves, súlyosan rákbeteg asszony. Tíz éve települt át a fiával Romániából Magyarországra. Mivel senkijük sem volt itthon, Marika a szárnya alá vette a fiatalasszonyt. Mindennel és mindenben segítette őt, rendszeresen feljárt vele Budapestre a kemoterápiára, mondhatni anyja helyett anyja volt. Rajta kívül az utcabeli asszonyok és az önkormányzat szociális segítője is szeretettel gondoskodott róla nap mint nap.
A rák utolsó stádiumában légzőkészülékre volt szüksége az asszonynak. Marika elmondása alapján a baj akkor lett igazán aggasztó, amikor a sorozatos rosszullétekkor a beteg elhasználta az oxigént, kifogyóban volt a palack. „«Azonnal értesítettem a háziorvost, dr. Fekete Borbálát, és elmondtam neki mi a gond. A doktornő perceken belül megérkezett. Látta, hogy nagy a baj, a légzés megtámogatásához szükség van sürgősen egy új palackra.
Ami ezután történt az nem mindennapi. A Baracshoz legközelebbi oxigénpalack-elosztó hely Alsónémediben található - ami nem itt van a szomszédban. A doktornő beült a saját autójába, azonnal elhajtott Alsónémedibe, és erős nyomást gyakorolva az ottani elosztóra szerzett palackot a betegének, napi bérleti díj ellenében. Mindezt a saját költségén vállalta!
Amikor a szállító legközelebb hozta az új palackot, azt mondta Marikának, hogy soha az életben nem hallott és nem látott még senkit, aki így kiállt azért, hogy könnyebbé, elviselhetőbbé tegye a betege életét! Ő dr. Fekete Borbála, a mi orvosunk!
A rákbeteg fiatalasszony azóta sajnos elhunyt. Romániában a halottaktól úgy búcsúznak: ,,Legyen neki könnyű a föld". Mi, baracsiak is így köszönünk most el tőle.
Valamint azt szeretnénk, tudja meg mindenki: az igaz magyar ember jóakaratú, önzetlen, emberséges. Amilyen a mi doktornőnk, és amilyenek a betegnek segítő baracsiak is.”
Eddig a levél, következik, amit hozzáfűzök. Fekete Borbála nagy tudású orvos, egy igazi humánus ember, aki hivatásán túl is törődik betegeivel, látva a falu elöregedett lakosságának gondjait, vásárolt egy szupermodern betegágyat, egy fotelt .Ezeket távirányítóval lehet működtetni, állítani. Mindig a legrászorultabbak kapják, minden ellenszolgáltatás nélkül! Ezzel is megkönnyítve a magatehetetlen emberek otthoni ápolását. A doktornő heti négy alkalommal rendel nálunk Baracson, de Kisapostagon és Daruszentmiklóson is ellátja a körzetet. Hétvégeken rendszeresen vállal ügyeletet a dunaújvárosi Szent Pantaleon kórház sürgősségi osztályán. Minden idejét az orvoslással tölti.
Mi , akiknek Fekete  Borbála a háziorvosa Baracson, úgy gondoljuk méltóbb helyre nem is kerülhetne az önök nagybecsű elismerése.
Tisztelettel, Aranyos Sándor