RECEPTVERSENY - Egyszerű alapanyagokból egészséges, mediterrán hangulatot idéző könnyed halleves. A magyar szájíznek lehet meglepő ez a halleves, hiszen nélkülözi a pirospaprikát és még répa is kerül bele, nem is beszélve a citromról. Viszont éppen ezek az összetevők adják könnyűségét. Különlegességét fokozza íz- és élettani hatását tekintve, hogy hosszan – 8 órán keresztül – főzöm az alaplét lassú tűzön a kollagén, az értékes ásványi anyagok minél magasabb kioldódása érdekében a halcsontból. A kollagén hozzájárul a csontok és ízületek támogatásához. Az almaecet szerepe is kiemelendő, hiszen segíti az ásványi anyagok kiválását a csontokból.
Hozzávalók a halleveshez 4 személyre
az alapléhez:
a leveshez:
Főzés
Egy nagy fazekat felöntök vízzel és belerakom a haldarabokat, a hagymát, vegetát, fokhagymát; a zöld fűszereket az utolsó egy órában fogom hozzátenni. A levest felforralom és lassú tűzön 8 órán át főzöm. Az elején keletkező habot szűrőkanállal óvatosan leszedem, mint ahogy a húslevesnél szokás. A végén leszűröm.
A leszűrt lébe beleteszem a pontyszeleteket, a haltejet, az ikrát és zöldséghámozóval csíkokra szeletelt répát, valamint édeskömény szeleteket, de ez utóbbi elhagyható. Kurkumával és ízlés szerinti sóval fűszerezem a levest. Kb. fél órát főzöm közepes lángon. Tálaláskor citromlevet csöpögtetek a levesbe, citromkarikával, petrezselyemmel vagy korianderrel díszítem.
Jó étvágyat kívánok!
Krisztina Bahul
Segítsen, hogy az ön igényeihez igazodva alakítsuk az oldalt!
Google adatvédelmi iránylevek
nem
igen