vissza

Mediterrán jellegű hosszan főtt pontyleves

márc
20
2021

RECEPTVERSENY - Egyszerű alapanyagokból egészséges, mediterrán hangulatot idéző könnyed halleves. A magyar szájíznek lehet meglepő ez a halleves, hiszen nélkülözi a pirospaprikát és még répa is kerül bele, nem is beszélve a citromról. Viszont éppen ezek az összetevők adják könnyűségét. Különlegességét fokozza íz- és élettani hatását tekintve, hogy hosszan – 8 órán keresztül – főzöm az alaplét lassú tűzön a kollagén, az értékes ásványi anyagok minél magasabb kioldódása érdekében a halcsontból. A kollagén hozzájárul a csontok és ízületek támogatásához. Az almaecet szerepe is kiemelendő, hiszen segíti az ásványi anyagok kiválását a csontokból.

Hozzávalók a halleveshez 4 személyre

az alapléhez:

  • 1 kg halfej, farok, uszonyok
  • kb. 4 liter víz
  • 2 evőkanál szűretlen almaecet
  • 1 hagyma
  • házi vegeta
  • só, fokhagyma, zöldfűszerek pl.: petrezselyem

a leveshez:

  • pontyszeletek/haltej/ikra
  • sárgarépa
  • citrom
  • édeskömény (elhagyható)
  • kurkuma

Főzés
Egy nagy fazekat felöntök vízzel és belerakom a haldarabokat, a hagymát, vegetát, fokhagymát; a zöld fűszereket az utolsó egy órában fogom hozzátenni. A levest felforralom és lassú tűzön 8 órán át főzöm. Az elején keletkező habot szűrőkanállal óvatosan leszedem, mint ahogy a húslevesnél szokás. A végén leszűröm.

A leszűrt lébe beleteszem a pontyszeleteket, a haltejet, az ikrát és zöldséghámozóval csíkokra szeletelt répát, valamint édeskömény szeleteket, de ez utóbbi elhagyható. Kurkumával és ízlés szerinti sóval fűszerezem a levest. Kb. fél órát főzöm közepes lángon. Tálaláskor citromlevet csöpögtetek a levesbe, citromkarikával, petrezselyemmel vagy korianderrel díszítem.

Jó étvágyat kívánok!
Krisztina Bahul

Partnereink