vissza

Mandulatejszínes ragu

dec
3
2016

Megérkezett az első recept!

Ragu hozzávalói:

  • Egy csepp Kókuszzsír
  • 600 g pulykamell filé
  • 1 szál répa
  • örölt paprika
  • szárított petrezselyem
  • 1 deci mandulatejszín
  • 1 púpos evőkanál kukorica liszt

Köret hozzávalói:

  • 120 g Hántolt köles
  • szárított petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS:
A kókuszzsírt felmelegítjük ebbe betesszük a paprikát, petrezselymet és a sót. Ezutá a húst fehéredésig "sütjük" hozzá adjuk a karikára vágott répát, és felöntjük vízzel. 1 órát főzzük! Ha letelt az egy óra a mandulatejszínben elkeverjük a kukoricalisztet. A gázt elzárjuk és utána keverjük bele a " habarást".
A hántolt kölest alaposan ha kell több vízben megmossuk. Egészen addig amíg nem látjuk a kölest kristály tiszta vízbe. Vízzel együtt bele öntjük az edénybe a kölest, sózuk és beleszórjuk a petrezselymet is. Hagyjuk, hogy a víz forrjon és a köles felszívja az egész vízet kb. 5 perc. Miután felszívta gázt elzárom és fedő alatt hagyom dagadni kb.5 perc és kész. 

JÓTÉKONY HATÁSOK:
petrezselyem: Az emésztést, veseműködést, májműködést segítő gyógynövény.
kókuszzsír: Segíti az emésztést, cukorbetegség kialakulását lassítja, nyugtató hatású
sárgarépa:  karotinjai erősítik az immunrendszert, védenek a szabad gyökök károsító hatásával szemben, és a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet.
kukoricaliszt:   Élettani hatása miatt érdemes fogyasztanunk, vitamindús, finom táplálék. Több mint 60% fehérjét tartalmaz,  nagyon gazdag esszenciális aminosavakban, mint például a cisztin és metionin. Tele van zsírban és vízben oldódó vitaminokkal, ilyen az E, B1, B2, B3, B4, B5, és a B6 vitamin. 
Aracin- és palmitinsav származékot tartalmaznak, ezek a savak tisztítják meg a vért a toxikus anyagoktól, így ezek rendkívül fontosak a szervezet egészséges működéséhez.
Számtalan panaszra nyújt gyógyírt. Segíti a máj működését, csökkenti a koleszterin szintet, szabályozza a vércukor szintet.
Gluténérzékenyek is fogyaszthatják, rizsliszttel keverve tökéletes alternatívája lehet a finomított lisztnek. Ide kattintva tudhatsz meg többet: gluténmentes lisztkeverék.
Köles: Fogyasztása tisztító hatása miatt böjtöléskor is ajánlott. Nem okoz gázképződést, könnyen emészthető. Gazdag vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint a fogakat védő fluor, valamint a haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfal egészségét védő szilícium.

A gabonafélék közül a köles kifejezetten lúgosító hatású. A kötőszövetek állapotára is jótékonyan hat, rugalmassá, fényessé teszi a bőrt, kedvezően hat a haj, a körmök, fogak és a szem állapotára. Az egyetlen gabona, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz. Emellett értékes telítetlen zsírsavakban is gazdag.

szénhidrátok (72%), fehérjék (10%), zsírok (3%), ásványi anyagok (2,5%) és B­-vitaminok.

  • gyulladáscsökkentő,
  • erősíti az immunrendszert ­ ellenállóvá teszi a szervezetet,
  • ajánlott vashiányos állapotokban, savtúltengésre,
  • szabályozza a vércukorszintet, és a zsíranyagcserét,
  • erősíti az erek falát, a tüdő kötőszöveti rendszerét, az emésztőrendszert és a látást,
  • megelőzi a fogszuvasodást és megvédi a fogzománcot,

Anita Batáriné Bezzegh

Köszönjük Anita!:)