vissza

Május 25-ig tart a receptverseny!

ápr
28
2022

Még egy hónapig várjuk a hazai és a határon túli recepteket is! Május 25-én ér véget a „ Fermentált ételekkel a hosszú életért ! pályázat. A nyerteseket fermentáló üvegek, szakajtók, étrend-kiegészítők, továbbá wellness hétvége várja!

Pályázati kiírás: https://korkontrolltarsasag.hu/hu/cim:Receptverseny-Fermentalt-etelekkel-a-hosszu-eletert

Receptjeit a hosszueletert@korkontrolltarsasag.hu címre küldheti be!

Jöjjön egy fantasztikus kovászos házi kenyér Cseh Teréz/ Tatabánya/ receptjei közül!

Anyakovász készítése

8-10 nap alatt készíthető el (de egyszerűbb, ha egy ismerősünktől, aki már egy ideje kovásszal süt, kérünk egy adagot J).

Hozzávalók:

50 g liszt, 50 g szűrt víz, jól összedolgozzuk, és egy tisztára mosott befőttes üvegbe tesszük, majd lezárjuk. 1 napon át meleg, huzatmentes helyen állni hagyjuk. Másnap „megetetjük”. Üveg vagy porcelántálkába rakjuk, újabb 50 g lisztet és 50 vizet adunk hozzá, összedolgozzuk, és ismét az üvegbe tesszük. A harmadik napon – mivel nem akarunk végtelen mennyiségű kovászt -, kiveszünk 50 g kovász az üvegtől, a többitől megválunk (akár fel is használhatjuk pl. nokedlihez), majd ezt ismét „megetetjük”: 50 g liszt, 50 g víz, és megy vissza az üvegbe egy újabb napra. Ezt 8-10 napon át ismételjük. Ha azt látjuk, hogy a kovászunk miután magasra nőtt, elkezd visszaesni, akkor etetni kell, napon belül is.

A 8-10. napra már elég érett lesz ahhoz, hogy süthessünk vele. Innentől a fennmaradó mennyiséget hűtőben tároljuk, és elég hetente megetetni, vagy ahogy alább írom is, a kenyértésztából veszünk el egy-egy 150 g-os adagot, ez az úgynevezett „öregtészta”, és ezt használjuk a továbbiakban kovászként.

Előkészítés (a sütés megelőző este): az előtészta elkészítése

Hozzávalók

50 g anyakovász, 100 g tiszta, szűrt víz, 100 g fehér finomliszt (BL 80 vagy jó minőségű BL 55)

Az alapanyagokat jó alaposan összekeverjük, majd az edényt lefedve éjszakára

a konyhapulton hagyjuk.

Másnap reggel az előtésztához adunk: 550 g fehér finomlisztet, 350 g szűrt vizet. Kidagasztjuk. Kézzel vagy géppel maximum 10 perc elég neki. 2 órára lefedve a konyhapulton pihenni hagyjuk. 150 g-ot kiveszünk a tésztából (ez lesz a továbbiakban az „öregtésztánk”, vagy anyakovászunk, azaz a következő kenyerünk, pizzánk, vagy más kelttésztánk alapja).

15 g vízbe teszünk 15-20 g sót (ízléstől függően). Feloldani teljesen nem lehet, de jól elkeverve ráöntjük a tésztára, és beledolgozzuk (hajtogatással). A tészta állaga ettől megváltozik, nem lesz ragacsos, szépen összeáll. Letakarva fél-1 órára pihentetjük (Hőmérséklettől, páratartalomtól függ az idő. Látni kell, hogy él, növekszik a tészta). Szirom hajtással – körbe-körbe haladva az aljától felhúzunk egy-egy kis részt, és felhajtjuk a közepéig, vagy akár azon picit túl. Ugyanígy még kétszer pihentetjük és meghajtjuk. A harmadik hajtás után újabb fél óra pihentetés.

Formázás:

A sütőt előmelegítjük 250 fokra, és betesszük a fedővel ellátott vaslábast is, hogy átforrósodjon (ha nincs jénaiban is megsüthetjük, de azt nem kell előmelegíteni, viszont abba tegyünk sütőpapírt, hogy ne ragadjon az oldalához a tészta). A formázáshoz én köleslisztet használok, így nem csak glutén, de lektincsökkentett lesz a kenyerünk.A kenyértésztát, mintha egy nagy zsemlét készítenék (nekem kerek a sütőtálam) föntről az aljára húzogatva a tésztát, szépen cipó formára alakítom, minél kevesebb köleslisztet felhasználva ehhez, majd kilisztezett tálba (akinek van szakajtóba) teszem.

Sütés:

Amikor a sütő átforrósodott, kiveszem a sütőtálat, beleszórok – az oldalába is – kevés köleslisztet, majd beleteszem a megformázott kenyeret, a tetejét pengével néhány helyen bevágom, majd jó alaposan bespriccelem vízzel (lehet kézzel is). A lényeg, hogy ezt követően mielőbb újra lefedjem, hogy gőz keletkezzen a tálban. Mehet a sütőbe. 30 percig sütöm fedő alatt, ekkor visszaveszem a hőmérsékletet 200 fokra, leveszem a fedőt, és egy tálban, vagy kis tepsiben forró vizet tolok a sütőbe, hogy még több gőz keletkezzen.15 percig sütöm még így a kenyeret, majd kiveszem a tálból és rácsra teszem hűlni.Ellenállhatatlan. Alig várjuk minden alkalommal, hogy kicsit meghűljön, és végre megkóstolhassuk.

A kovászos kenyér előnyei:

Élettani szempontból előnyösebb a kovászos kenyér, mint az élesztővel készült társai, mert a kovász képes lebontani a nem kívánatos, az ember számára nehezen emészthető fehérjéket, az úgynevezett lektineket, melyek közül a legismertebb a glutén. Így – bár a fehérliszt nem gluténmentes -, a hosszan tartó kovászolásnak köszönhetően gyakorlatilag egy lektin-, illetve gluténcsökkentett kenyeret kapunk, ami már rendkívül jól emészthető, és nem okoz gyomorproblémákat, például gyomorégést sem, és a vércukorszintet sem emeli meg olyan gyorsan, mint az élesztővel készült pékáruk.