vissza

Májtallér színes zöldségkörettel

aug
19
2021

A máj valójában a természetben megtalálható egyik legmagasabb tápanyag-sűrűségű étel. Sok értékes tápanyagot tartalmaz a teljesség igénye nélkül, mint: a vas, retinol, az A-vitamin aktív formája, Kolin, B12, folát, cink és réz.
Úgy gondolom, hogy „tallér” formában a máj kisgyermekekkel is könnyebben megszerethető / megismertethető. A fermentált káposzta pedig elősegíti az emésztéshez szükséges enzimek képződését, a gyomorsav termelését, illetve a fermentálás emészthetőbbé teszi az egyébként sokunk számára nehezen emészthető káposztát.

Májtallér 4 főre:

  • 40 dkg darált csirkemáj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg lereszelt paszternák/édesburgonya
  • 2 dkg házi vaj
  • 1 db tanyasi tojás
  • 1 evőkanál oregánó / kakukkfű
  • kevés vaj a tepsi kikenéséhez

Kis vajon a vöröshagymát megpároljuk, majd miután kész, leveszük a lábost a tűzről és hozzáadjuk a fűszereket, a reszelt édesburgonyát/paszternákot, darált májat és a tojást. Jól összedolgozzuk és lapos lepénykéket formálunk belőle. Egy tepsit kikenünk kis vajjal és a lepénykéket ráhelyezzük. 200 fokon 10-10 percig sütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk és a másik oldalát is.


Cékla, édesburgonya, paszternák chips:

  • 2-2-2 db közepes cékla, édesburgonya, paszternák

Vékony szeletekre vágjuk a zöldségeket és egy sütőpapírral vagy szilikonlappal kibélelt tepsibe tesszük. Majd berakjuk az előmelegített sütőbe 200 fokra és 20-30 percig sütjük, amíg kicsit ropógos lesz a széle. Tálaláskor friss petrezselyemmel/korianderrel szórom meg a chipset, ami szintén emésztést könnyítő hatással bír.


Párolt spenót

  • 1/2-1 kg friss spenót
  • 1 ek. kókuszzsír
  • 1 vékony gerezd fokhagyma

A spenótleveleket válogassuk át és mossuk meg, majd vágjuk össze nagyobb darabokra. Ezután egy serpenyőben hevítsük fel a zsiradékot és adjuk hozzá a spenótleveleket. A fokhagymát vágjuk fel kis darabokra vagy használjunk fokhagymanyomót. A vége fele adjuk hozzá a fokhagymát. Érdemes egy picit elfőzni a spenót levét a végén, de ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki.

Narancsos sárgarépa saláta:

  • 50 dkg sárgarépa
  • 1 db narancs leve
  • 4. ek hidegen sajtolt olívaolaj
  • 1kk. méz
  • ½ kk. fahéj
  • 3 db szegfűszeg
  • csipetnyi só

Lereszeljük a sárgarépát, az olívaolajon 1 percig pároljuk. Ha kihűlt, salátástálba tesszük. A mézet és a fűszereket elkeverjük a narancslében és a répára öntjük.

Bahul Krisztina