vissza

Magával mindenki azt csinál, amit akar…

Idézet a Vér és arany című riportszociográfiából:

"Farsang Csaba a Magyar Hypertonia Társaság örökös tiszteletbeli elnöke. Nagy tudású, kedves, a betegek bizalmát könnyen megnyerő, talpig úriember. Sokszor meghívtam rádióműsoraimba, hiszen mondandója mindig hiteles, betegcentrikus, az orvos-beteg bizalmat erősítően hangzott. Vannak időtálló vesszőparipái. Például az egészségtan oktatás az iskolában, ami alaposan ráférne gyerekeinkre, hiszen fogalmuk sincs arról, hogy működik az emberi szervezet, így pedig borzasztóan nehéz megmagyarázni egy tizenévesnek, hogy miért ne igyon energia italt, vagy miért ne szedjen testépítőként szteroidokat, hogy csak a divatos témákat emeljem ki. Azt is ő mondta - éppen egy karácsonyi műsorban - hogy a divatos ajándékok mellé felvehetnénk a listánkra az okosakat is. Például a vérnyomásmérőt a nagymamának, a nagypapának, merthogy a hipertónia szinte járványszerűen terjed, és a jól karbantartott vérnyomás alapja a rendszeres mérés. 
Amikor megkérem, hogy beszéljünk a vakcina ügyről, egészen biztos vagyok abban, hogy szigorúan tudományos alapon közelíti meg a kérdést, elutasítva a pletykákat, a politikát, a szimpátiát, vagy éppen az antipátiát.

- Emlékszem Horváth doktorra a hatvanas években tartott előadásokat nekünk az egyetemen, a Bőrklinikán – idézi fel a Szent Imre Kórház K épületének ötödik emeleti orvosi szobájában a régi időket.
- Talán a negyediken volt a szobája? Kutatással foglalkozott már akkor is.

- Mit gondolsz az antikoleszterin védőoltásról, el tudod képzelni, hogy létezik ?

- El. Ha sikerül bizonyítani, hogy tényleg hat.

- A kollégáid szerte az országban beadják a betegeknek, vagyis sokan felvették a terápiás kelléktárukba. Ezt hogyan értékeled?

- Ez szerintem a bűncselekmény kategóriájába tartozik, hisz engedély nélkül adnak be olyasmit, ami nincs hivatalosan gyógyszerként vagy oltóanyagként elismerve, tehát nem tudhatják, hogy hosszútávon milyen lesz a hatása. Egy ismeretlen anyag sok mindent csinálhat. Lehet, hogy a koleszterinszintet csökkenti valamilyen módon, de hosszú távon olyan ellenanyagot is kreálhat a szervezetben, aminek esetleg más irányú kedvező vagy kedvezőtlen hatása lehet. Erről csak akkor állíthatunk biztosat, ha megfelelő klinikai vizsgálatokkal, elégséges ideig, nagyszámú betegben kipróbálják.

- Milyen kedvezőtlen hatásra gondolsz?

- Például immunológiai reakciókat válthat ki, akár allergiát később, vagy autoimmun betegséget, de akár daganatos betegségeket is.

- Tudtad, hogy Horváth professzor először saját magának adta be?

- Magával mindenki azt csinál, amit akar. Sokan végezték az első beavatkozást saját magunkon, például Forssman, aki a szívkatéterezést kitalálta. / Az első szívkatéterezést a német Werner Forssman (1904–1979) urológus hajtotta végre, híres önkísérletét ma is emlegetik. Tükör előtt sebészileg preparálta ki saját könyökvénáját, és abba hólyagkatétert vezetett, azért, hogy kipróbálja: lehet-e a műtétek során fellépő váratlan szívmegállás elkerüléséhez közvetlenül gyógyszert adagolni a szív üregeibe. Ezért a kísérletért 1929-ben eltiltották orvosi hivatása gyakorlásától, de jóval később 1956-ban Nobel díjjal jutalmazták. / 
Vannak ismert és híres önkísérletek, de más életével nem rendelkezhetünk.

- Te mit csinálnál, ha te lennél Horváth helyében, és meg lennél győződve arról, hogy van a kezedben valami, amivel emberéleteket lehet menteni?

- Addig mennék, amíg találnék egy megfelelő szponzort, vagy megfelelő mennyiségű pénzt arra, hogy kivizsgáltathassam, és megszerezhessem a megfelelő engedélyeket. Rengeteg oltóanyagot termelő cég található Magyarországon is, és külföldön is. Addig járnék az illetékes hatóságok nyakára, amíg be nem látnák, hogy ebben óriási lehetőség és üzlet is van.

- Ha az ember rákattint a netre és beírja, hogy Horváth István, akkor rengeteg információ jön elő. Nyilatkozatok, újságcikkek, interjúk, az első dátum 2004. Amiről most beszélünk nyílt titok, amiről a szakma és az államigazgatás is tudhat. Mi lehet az oka, hogy eltelt majd 10 év, és nem történt semmi?

- Tőlem várod a választ? Én csak hallomásból tudok róla, egy- egy beteg időnként megkérdezte, hogy próbálkozzon-e vele? Mindenkinek azt válaszoltam, hogy addig, amíg hivatalosan nem engedélyezett, és nincs bebizonyítva, hogy hivatalosan nem ártalmatlan, addig ne tegye.

- Hogyan lehet értékelni azt, hogy eddig több száz orvos beadta? Akikkel beszéltem - akad közöttük 100 beteget oltó is - azt mondja, hogy egyetlen olyan eset sincs, amikor bármilyen mellékhatás bekövetkezett volna. Most a negatív következményekre gondolok, mert pozitívról jócskán beszámoltak.

- Ezek szóbeszédek... ki van zárva, hogy az adatokat , az eredményeket rendszeresen vezetnék, mint egy klinikai farmakológiai vizsgálat esetében, aminek komoly szabályai vannak. Ha valamilyen gyógyszert embernek beadunk, akkor megnézzük, hogy milyen hatása van a szív-érrendszerrre , az idegrendszerrre, - sok más egyébre - és ezt egy részletes adatlapon vezetjük évekig. Nem hiszem, hogy ez itt megtörtént, megtörténik. Az, hogy a beteg bejön, és az orvos megkérdezi: hogy van Józsi bácsi? Ő meg azt válaszolja, hogy: jól vagyok. Ez önmagában nem jelent semmit. Hogy vajon 5 év múlva mi lesz, ki tudja? Én remélem, hogy hatásos, és ha bebizonyosodik, hogy valóban az, akkor én is beadatnám, ez magától értetődő. "

Partnereink