vissza

Levesnap a kecskeméti főzőklubban!

jan
26
2014

A leves a magyar konyha jellemző étele, amely sokféle alapanyagból, változatosan elkészítve, hidegen vagy melegen kerül asztalra, általában az étkezés kezdő fogásaként, legyen az ebéd vagy vacsora.

A leves elnevezés eredetileg a szanszkrit nyelvből származik. A ''su'' (jól) és a ''po'' (táplálni, táplálkozni) szavak összeolvadásából jött létre a ''suppa'' kifejezés, amely jó táplálékot jelent. Ebből ered az angol soup, a spanyol sopa és a német suppe szó is.

A korszerű konyhatechnológiai műveletek és az egészséges táplálkozás ismereteinek gyakorlati alkalmazása során  a leves az egészséges táplálkozás meghatározó eleme nagy rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt.

Néhány jó tanács!

  1. Az elkészítéshez alapanyagként felhasznált zöldségek (pl. sárgarépa, paradicsom, zeller), gyümölcsök (pl. alma, őszibarack, szilva) 20%-át nyersen áttörve dolgozzuk bele az ételbe, amelynek az íze így nem tér el a megszokottól, de a vitamintartalma jócskán megnövekszik.
  2. A zöldségek főzőlevét használjuk fel a nagy ásványianyag-tartalma miatt. 
  3. A finomra vágott zöldpetrezselyem nemcsak díszíti az elkészült ételt, hanem közvetlenül tálalás előtt a levesbe szórva a C-vitamin-tartalmát is nagymértékben növeli.

A kis energiatartalmú zöldség- és gyümölcsleveseket a diétázók is bátran fogyaszthatják, mert nagy folyadék- és rosttartalma miatt viszonylag gyorsan telítettségérzetet kelt. A felsorolt levesek nemcsak a főétkezések részei az egészségfenntartó, illetve diétás, fogyókúrás étrendben , hanem két étkezés között t is fogyaszthatók nassolás helyett.

A kis energiatartalmú levesek fogyasztása segít azoknak, akik sűrűn megéheznek napközben, de félnek a túlzott kalória felvételtől, ezért kerülni szeretnék a kekszek, a csokoládé és más, hasonló ''finomságok'' nassolását. Egy tányér leves két étkezés között a jóllakottság érzését kelti, s folyadékot is juttat a  szervezetbe.

Az egészséges táplálkozás jegyében különféle zöldségekből készült leveseket fogunk készíteni: zöldségleves, zöldborsóleves, gombaleves, szárnyas raguleves, karfiolleves, frankfurti leves.

Időpont: 2014.január 27. 11. h

Helyszín: Kecskeméti Humán Középiskola, Szakiskola és kollégium, Szent Györgyi Albert Egészségügyi Szakközépiskola
6000 Kecskemét Nyíri út 73.