vissza

Legyen ép testben ép lelked!

febr
21
2014

Egészséghét Kecskeméten a Kor Kontroll Társaság szervezésében!
A belépés ingyenes!
3 napon át 3 helyszín várja!

I. nap 2014. március 3./ hétfő /
Helyszín: Kecskemét Oktatási Központ Piaristák tere 7.

13.00-13.10 Köszöntő
B. Király Györgyi a Kor kontroll Társaság elnöke

13.10-14.10
Meditációval a betegségek és az öregedés ellen.
A meditáció növeli a figyelemkoncentrációt, erősíti a memóriát, hatására javul szociális és érzelmi életünk, kevésbé szorongunk, ráadásul a meditálók együttérzése és empátiája is fokozódik . Több nemzetközi vizsgálat is hatékonynak találta a meditációt étkezési zavarok, szenvedélybetegségek, depresszió és krónikus fájdalom kezelésében. A Shamatha projekt egyik legmeglepőbb eredménye: a rendszeres meditálás növeli a telomeráz enzim aktivitását, azaz véd a sejtek öregedése ellen.
Előadó: Győri Zsolt természetgyógyász, gerincterapeuta

Hogyan betegítjük meg magunkat a mozgásszegény életmóddal?
A mozgás hiánya szó szerint öl: növeli többek között az elhízás, a tüdőembólia, a stroke és a cukorbetegség kockázatát. Az ülő életforma oly egészségtelen, hogy az orvostudományon belül már külön területnek számít az inaktív életmód, vagyis a sitting disease kutatása.
Előadó: Dr. Kiss Eszter háziorvos

15.10-16.10 Miért vagyunk mentálisan és spirituálisan analfabéták?
Okosnak, felvilágosultnak, mindentudónak gondoljuk magunkat, pedig sajnos nincs olyan iskola, ami a mentális tudásunkat is biztosítja. Belegondoltunk már abba, hogy tele vagyunk mentális és spirituális analfabétákkal? Tudjuk vajon, hogy a lélek megbetegít, és a ki nem mondott haragtól akár rákosak is lehetünk?
Előadó: Dr. Kalmár Sándor pszichiáter főorvos

16.10- 17.10 Gyógyító ételek
Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, hogy egy gyorsétteremben kapunk be valamit, hogy tartósítószeres konzerveket tömünk magunkba, vagy valami egészen mást csinálunk. Ha fáradékonyak vagyunk, , ha este nem tudunk elaludni, ha aggaszt bennünket a koleszterinszintünk, a vérnyomásunk, ne csak, és ne elsősorban a gyógyszerekhez nyúljunk. Vegyünk kést, kanalat a kezünkbe és főzzünk. Hogy mit? Kiderül az előadásból.
Előadó: Bulla Bianka életmódtréner

17. 10- 17.30 Kvízjáték, tombola

II. nap 2014. március 4./ kedd /
Helyszín: Kecskemét Platán Otthon Szent László város 1.

10.00-11.00 Az urológia intim témái, kényes kérdései
Olyan témákat vesz elő tarsolyából előadónk, amelyekről nem szívesen beszélünk. Mind a férfiak mind a nők számára komoly problémát jelenthet a vizelet visszatartása, vagy éppen csepegése. Külön figyelmet érdemel a férfiak esetében gyakori prosztata, vagy here betegségek, kialakulása, rossz esetben a daganatos betegségek tünetei, kezelése.
Előadó: Dr. Szűcs Miklós uro- onkológus
Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika

11.00-12.00 Hogyan hosszabbítsd meg életed az evéssel?
Az étkezések során bevitt kalóriák csökkentése nem csak a mérlegre állva jelenthet sikerélményt- állapították meg az olaszországi Sacro Cuore Egyetem kutatói. Kevesebb lesz a megbetegedések száma, és jobb lesz a memóriánk is . A kalóriában kevésbé dúskáló étkezések hosszútávon ahhoz is érezhetően hozzájárulnak, hogy testünk és agyunk öregedése lassuljon. Kevesebb étel- kevesebb betegség, vonták le kísérleteikből a következtetést a kutatók. De mi legyen az a kevesebb?
Előadó: Bulla Bianka életmódtréner

12.00-13.00 Az érintés szerepe és az akupunktúrás pontok
Már több ezer évvel ezelőtt köztudott volt a masszázs jótékony hatás, az ókori Egyiptomban például a talp és a kéz masszírozását alkalmazták előszeretettel. Napjainkban a masszázs reneszánszát éli. Nem véletlenül, hiszen a szakszerűen végzett masszírozó mozdulatok csodákra képesek: harmonizálják az emberi szervezetet és nem csupán a testre, hanem a lélekre és a szellemre is hatást gyakorolnak.
Előadó: Győri Zsolt természetgyógyász és gerincterapeuta

13.00-14.00 Edd magad vidámra!
Mindennapos életünkben a stressz és a szorongás, sajnos lehetetlen megúszni nélkülük a hétköznapokat. A stressz egyébként a kellemetlen helyzetekre adott normális reakció. Nem mindegy, hogy milyen gyakran éljük meg ezeket a védekező mechanizmusokat- üss, vagy menekülj! – súlyosságuktól és gyakoriságuktól függően ugyanis veszélyeztethetik az egészségünket. Tudták, hogy a stressz ellen hangulatjavító ételeket lehet enni?
Előadó: Bulla Bianka életmódtréner

14.10—14.30 Kvízjáték-tombola

III. nap 2014. március 5. /szerda/
Helyszín: Kecskeméti Humán Középiskola, Nyíri út 73.

10.00-11.00 Tánc , öröm, egészség!
A tánc levezetheti akár minden feszültségünket: Ezt a pszichiáterek is megerősítik, akik a táncot gyakran terápiás módszerként is alkalmazzák. Hatása főként abból ered, hogy mozgásban tartja az egész testet, szabad folyást enged az érzelmeknek is. Dinamizálja azokat, akik enerváltak, levertek, és könnyít azokon, akiket nyomaszt a stressz. Ki-ki megtalálja benne, amire szüksége van.
Előadó: Seregély Beáta gyógytornász

11.00-12.00 Egészséges konyhában: egészséges étel
Az egészséges életvitelnek fontos része az ételkészítés. Nemcsak a mit a lényeg, hanem a hogyan is. A tanfolyamokon főleg a gabona alapú ételek és a „reform” konyha alapanyagainak megfelelő felhasználása mellett arra is hangsúlyt fektetek, hogy a főzést hogyan lehet úgy megélni, mint egy meditációt. Régen a szakrális közösségekben szigorú szabályai voltak annak, hogy ki állhat a konyhában, hiszen az étel a főzési idő alatt magába fogad, és elraktároz minden információt, minden rezgést, amely körülveszi. A gabona alapú reformkonyha ételei- árpa, köles, hajdina, amaránt- kerülnek terítékre és sok-sok praktikus tanács.
Előadó: Győri Zsolt mesterszakács és természetgyógyász

12.00-13.00 Mozgással az egészségért!
A mozgás élettani hasznát felismerve, ma már egyre több orvos tanácsolja ízületi fájdalmakban, cukorbetegségben, vagy éppen szív-és érrendszeri betegségben szenvedőknek a napi rendszeres mozgást. Hogyan hat izmainkra, vérkeringésünkre, csontjainkra, és boldogsághormonjaink termelésére?
Előadó: Seregély Beáta gyógytornász

13.00-14.00 Az leszel, amit megeszel!
Nem hazudik az angol mondás, miszerint az leszel, amit megeszel. A régi bölcsek pontosan tudták, hogy mely ételek gyógyítanak,, és melyek betegítenek meg, valamint azt is, hogy a túlsúly, a kövérség nem pusztán esztétikai hiba. Rengeteg táplálkozási tanácsot lehet találni az interneten, a könyvekben, mi ismerkedjünk meg egyik vezető dietetikusunk egészséges étrendet preferáló listájával.
Előadó: Antal Emese dietetikus, szociológus

14.10-14.30 Kvízjáték, tombola

A programok alatt és közben: állapotfelmérés

Partnereink