vissza

Legbelül

A könyv alcíme: Traumák és gyógyulás az életíven át. Moretti Magdolna egri pszichiáter főorvos, EMDR terapeuta és a Pszichoterápiás Szakmai Kollégium tagja szándékoltan szól a laikusokhoz is kötetében.

„A könyvet abban a reményben írtam, hogy sokaknak nyújt majd hitet és mentőövet a belső munkához, a segítségkéréshez, a gyógyuláshoz, valamint ahhoz is, hogy újra bízzunk a kapcsolatok erejében és visszakaphassuk önmagunkat" Előszavában Magdi arról is ír, hogy sok országba szétszóródott felmenői muníciója és szeretete nélkül nem lenne az aki, és, hogy transzgenerációs múltunk valamennyiünk életét meghatározza.

Mindannyian cipelünk negatív élményeket, egy fájdalmas emléket, egy bántó, megalázó mondatot, egy durva megszégyenítést, vagy éppen egy bántalmazás, egy baleset, egy katasztrófa, egy tragédia emlékét. Van, amit képesek vagyunk pontosan felidézni és van, ami törlődik az emlékezetünkből. A fogantatástól a szülés utáni állapoton, a párkapcsolatokon, az idősödésen át a halálos betegségekig : az élet különböző szakaszainak megélését mutatja be a szerző, azaz végigjárja traumás betegeivel élettörténeti forgatókönyvüket.

Tudjuk jól, hogy a már említett traumák lehetnek kicsik és drámaian nagyok is. Utóbbi a gyermekkori elhanyagolás, a bántalmazás, a szexuális visszaélés, a súlyos sérülések, a háborús kataklizmák. A kisebbek: a hétköznapi életben gyakorta előforduló családi, iskolai, munkahelyi megszégyenítések, kirekesztések, vagy éppen egy nehéz szülés. Ugyanis mindegyik lenyomatot hagy a lelkünkben és a testünkben, még akkor is, ha nem emlékszünk rá.

Az egri pszichiáter-főorvos, kiképző családterapeuta, egy különleges módszerrel, az EMDR terápia segítségével kezeli traumán átesett pácienseit. Legújabb könyvében négy évtized tapasztalatát tárja olvasói elé. Különösen értékesek és mélyről jönnek páciensei beszámolói, melyeket az olvasók rendelkezésére bocsátottak azzal a szándékkal, hogy másoknak is segítsenek a gyógyulásban

A könyv megírására is ők biztatták, hogy ezzel is erőt adjanak sorstársaiknak. Hiszen ha van sorstársad, ha más is átélte- amit Te- már nem vagy egyedül. Pontosan tudod, hogy van remény, ha ő ki tudott jönni a saját rémalmaiból, neked is sikerül majd! Ettől hiteles a könyv, sokkal hitelesebb, mintha csak a szerző mondaná, hogy persze, meg lehet gyógyulni.

Ahogyan Magdi a Fehéren-feketén című televíziós műsorban megfogalmazta: „Az EMDR csodálatos terápia! Egy amerikai pszichológusnő találta fel- egy véletlen megfigyelésnek köszönhetően- amikor egy súlyos betegséget diagnosztizáltak nála. Francine Shapiro amerikai pszichológusnő séta közben sötét gondolatokkal küszködött. Egy fasorban haladva érzékelte, hogy szemei spontán ide-oda mozdultak a fák között, gondolatainak negatív érzelmi töltete pedig drasztikusan csökkent. A trauma következtében ugyanis a bal, beszélő, tényekre emlékező és a jobb, érzelmekért, viselkedésért, képi gondolkodásért felelős félteke közötti kapcsolat blokkolódik. Az emlékek széttöredezve tárolódnak, mint a szétszórt üvegcserepek. A terápia során a széttört cserepek illeszkednek egymáshoz, a páciens messzebbről lát rá az eseményre, megszűnik az érzelmi-testi izgalmi állapot. Érzi, hogy ezt most már másképpen tudom csinálni, nemet is mondhatok, kiállhatok magamért. Egészen más élete lesz annak, aki ledobja magáról a trauma terheit. »

Egy trauma, – ez már a könyvben szerepel- amit például a 35 éves Mira tűrt el bántalmazó apjától-: szétszórt nyomok – kép, hang, szag- formájában tárolódhat emlékezetünkben. És bármilyen fura is, akár évtizedekre is elfelejthetjük. A páciens már nem is emlékszik magára a traumára, miközben nehéz teherként hordozza magával következményeit. Nem érti miért fagy le bizonyos helyzetekben mint egy számítógép, vagy miért esik pánikba egy zárt térben. Aztán egyszer csak jön egy trigger- ez lehet egy mondat, egy érintés, egy illat, egy szín- ami élesen felidézi a trauma testben tárolt lenyomatát. Az agy két féltekéjének váltakozó ingerlésével (szemmozgás vagy tapping, azaz ritmusos érintés, hang) a feldolgozatlan, emésztetlen  emlékek megjelennek és feldolgozhatóvá válnak. A páciens kellő távolsággal tud rájuk tekinteni, és észreveszi, hogy már nem kapcsolódik hozzájuk negatív érzelem. „Szokták azt is mondani a páciensek, hogy emlékszem, de nem zavaró, nem bánt.”

Korábbi munkáihoz hasonlóan Moretti Magdi most is szépirodalmi szemelvényekkel színesíti a szakmai fejezeteket, mert hiszi, hogy " jön a művészet, édes nádsípjával, és szabadulást hoz". Kötetét mindazoknak ajánlja, akiknek a mások esetével való találkozás irodalmi, illetve az életből vett szakmai példákkal segíthet. Érdemes kézbe venni könyvét, hiszen olvasmányosan, empátiával, szakmai tudással és szeretettel megírt történetekkel találkozhatnak!

B. Király Györgyi

Forrás: Lélekemelő 2023. október