vissza

Küzdj a rákkal!

okt
30
2013

A Kor Kontroll Társaság és az Országos Onkológiai Intézet (OOI) közös nyílt napja a női rákok megelőzésére való buzdítás mellett, a mellkas-sebészet újdonságaival is foglalkozott.

Az OOI-ben jött létre Magyarország első onkoplasztikai emlő centruma az onkológia és a rekonstrukciós plasztikai sebészet házasságából. Osztályvezető főorvosa, Dr. Mátrai Zoltán elmondta: a hazánkban évente újonnan diagnosztizált 7300 emlőrákos eset közül 1000 beteg komplex ellátását végzik ezen az osztályon. A korábban csak Nyugat-Európában, illetve az Egyesült Államokban alkalmazott rekonstrukciós és emlőmegtartó műtéti technikák hazai meghonosításának köszönhetően az OOI-ben kezelt emlőrákos asszonyok 80 százaléka gyógyultan távozik az intézményből.

www.youtube.com/watch?v=RVMsbJF8VZg

Ékes bizonyítékaként, hogy a mellműtét után is van élet, különleges divatbemutatóra került sor a Kék-golyó utcai intézetben. Mellrákból gyógyult asszonyok – vállalva arcukat és betegségüket – fürdőruhában és fehérneműben vonultak végig a rögtönzött „kifutón”, hogy megmutassák: a mellműtét után is nőnek lehet maradni. Legalább ilyen zajos sikerrel mutatkozott a Szalai Márta intézetvezető főnővér-helyettes irányításával működő Százszorszép Hastánc Klub is. Tagjai szintén olyan lányok és asszonyok, akik mosolyogva, hatalmas pozitív energiákat mozgósítva adják ország- világ tudtára, hogy emlőműtét után is lehet szép, vonzó, és csábító egy nő.

A szakmai program során igazi újdonságról számolt be Dr. Rényi-Vámos Ferenc professzor, a Mellkas-sebészeti Osztály osztályvezető főorvosa is. Az OOI és a Semmelweis Egyetem együttműködési megállapodást kötött, amelynek keretében a közeljövőben sor kerülhet arra, hogy a tüdőtranszplantáció legkényesebb – mindeddig Bécsben végzett – fázisa, a tüdőbeültetés hazánkban történhessen. Dr. Agócs László főorvos elmondta: a tüdőrák alattomos betegség, amelynek tünetei csak késői stádiumban jelentkeznek, ezért nagyon fontos, hogy a dohányosok rendszeresen ellenőriztessék magukat. Azok ugyanis, akik valaha cigarettáztak, dupla akkora kockázatnak teszik ki magukat a tüdőrák tekintetében, mint a nemdohányzók.

Dr. Kocsis Ákos főorvos ismertette azokat az újfajta műtéti eljárásokat – például az ún. kulcslyuk-sebészeti módszereket –, amelyek lehetővé teszik, hogy a légző szövet megtartásával távolítsák el a tüdőn kialakuló áttéteket. Az ún. minimálisan invazív eljárásoknak köszönhetően a gyógyulási szakasz jelentősen lerövidül, az operációt követő fájdalom nagymértékben csökken, és a betegek akár a műtétet követő második-harmadik napon elhagyhatják a kórházat.

A női rákokról szóló blokkban Dr. Lehoczky Győző főorvos elmondta, hogy a rosszindulatú nőgyógyászati megbetegedések közül a leggyakoribb a méhnyakrák, amely a kolposzkópos vizsgálómódszer bevezetéséig a legrettegettebb betegségek közé tartozott. Ma már senkinek sem lenne szabad ebben a betegségben meghalnia, hiszen a szűrések során, rákmegelőző stádiumban felfedezett méhnyakrák 100%-ban gyógyítható.

Mint arra Dr. Pete Imre osztályvezető főorvos rámutatott, a betegség kialakulásában két tényező játszik döntő szerepet: a dohányzás – különösen a fiatal lányok esetében- és az ún. Humán papillomavírus (HPV) fertőzés. A HPV két altípusa – a 16-os és 18-as – felelős a méhnyakrák esetek 70 százalékáért.

A nők 80 százaléka találkozik élete során a HPV-vel, a fertőzöttség mértéke már a 15-20 éves korosztályban is 25 százalékos. Sajnos kevesen tudják, hogy a kórokozó nem csak a nemi behatolás révén, hanem akár a petting során is bejuthat a szervezetbe. Riasztó példa hangzott el az egyik ismert külföldi színészről, akinek mindkét felesége méhnyak rákban halt. A közvetítő a férj volt, aki első felesége HPV vírusát átvitte második feleségére is.

Szerencsénkre ma már létezik HPV- ellenes vakcina, az oltást azon korosztályban – a 9-10 éves lányok körében – javasolt megkezdeni, amelyik vélhetően még nem folytat aktív szexuális életet. Dr. Pete Imre felhívta a figyelmet egy másik nőgyógyászati daganattípus, a petefészekrák veszélyeire. Sajnos a megbetegedések 75 százalékát előrehaladott stádiumban fedezik fel, amikor már csekély a túlélés esélye, holott a korai stádiumban diagnosztizált esetek 90 százalékban gyógyíthatóak. Ezért nagyon fontos, hogy hasi panaszok és menstruációs ciklusváltozás esetén a hölgyek azonnal orvoshoz forduljanak.

Boromissza Piroska