Ha egy kis változatosságra vágysz, akkor felhasználhatod a csontlevest alapléként egy finom zöldségkrémleveshez. Cukkinit szinte egész évben tudsz vásárolni, de ha teheted válaszd a helyi, szezonális zöldségeket!
A tálaláskor a recept szerint megszórhatod friss korianderlevelekkel. De jól harmonizál a cukkini ízével a kakukkfű, a bazsalikom, az oregáno és a rozmaring is. A zöldfűszerek igazi tápanyagbombák, ne hagyd ki őket az étkezésedből! A kurkuma pedig egy szuper fűszer, ami nemcsak izgalmas ízt kölcsönöz a levesnek, hanem gyulladáscsökkentő hatású is. Fogyaszd bátran!
Hozzávalók:
- 90 dkg bio cukkini apróra vágva
- 8 dl (marha, csirke) csontleves alaplé vagy zöldség alaplé
- 1,2 dl kókusztej (mindenmentes)
- 15 dkg apróra vágott hagyma
- 1 teáskanál darált fokhagyma
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 teáskanál almaecet
- 2 teáskanál kurkuma por
- 1/2 teáskanál természetes kősó
- apróra vágott koriander tálaláshoz
Elkészítése:
- Egy közepes fazékban melegítsd a kókuszolajat közepesen magas hőfokon.
- Add hozzá a hagymát és a fokhagymát, és kevergetés közben főzd, amíg puha nem lesz, kb. 3 percig.
- Add hozzá a kurkuma port, sót, kevergetve főzd, amíg illatos lesz, körülbelül 30 másodpercig.
- Add hozzá a cukkinit, vedd közepesre a lángot, és főzd, időnként megkeverve, amíg megpuhul, kb. 5-6 percig.
- Add hozzá a hús/csontleves alaplét, és forrald fel. Csökkentsd a hőmérsékletet és párold, amíg a cukkini nagyon megpuhul, körülbelül 20 perc alatt.
- Vedd le a tűzről. Kézi merülő mixerrel, vagy konyhai robotgéppel pürésítsd a levest.
- Vedd vissza közepesre a lángot, és keverd hozzá a kókusztejet, kb. 3 percig főzd össze vele.
- Fűszerezd ízlés szerint zöldfűszerekkel. Tálalj hozzá apróra vágott koriander levelet. Hidegen is nagyon ízletes
Kokavecz Kata
Jó főzőcskézést, jó étvágyat, jó egészséget kívánok!