vissza

Közétkeztetésben dolgozó séf nyerte meg a „Főzz másképpen!„ receptversenyt!

nov
26
2019

Pákozdi Norbert séf nyerte meg a Magyar Elhízástudományi Társaság és a Kor Kontroll Társaság receptversenyét. Az okleveleket a két társaság elnöke: Dr. Halmy Eszter és B. Király Györgyi adta át a MET XXVII. kongresszusán Budapesten.
A kongresszuson elhangzott, hogy 2030-ra 3.3 milliárd lesz az elhízottak, vagy túlsúlyosok száma világszerte, a túlsúlyosság Európa egyes országainak teljes lakosságát érintheti. A magyar felnőtt lakosság 70%-a túlsúlyos, vagy elhízott, a trend sajnos növekedést mutat. Mivel az OECD kimutatása szerint  Magyarország Európa legelhízottabb nemzete, vélhetően vonatkozik majd ránk a prognózis, ha nem próbáljuk meg biztosítani az elhízott betegek méltányos és igazságos egészségügyi ellátáshoz történő hozzáférését, valamint divattá tenni az egészséges étkezést és a mozgást.  
Ezért írta ki a két társaság immáron negyedszer hagyományostól eltérő receptversenyét a testsúlymegőrző, testsúlycsökkentő receptek ismerőinek és használóinak, akik testsúlyuk  rendezésével hozzájárulnak a túlsúlyhoz  és az elhízáshoz társuló betegségek megelőzéséhez, vagy visszafordításához!
A „Főzz másképpen!„ receptversenyre 119 pályázat érkezett Miskolcról, Debrecenből, Orosházáról, Békéscsabáról, Szegedről, Kecskemétről és persze kistelepülésekről is. A verseny idei nyertese a közétkeztetésben dolgozik. 40000 gyermek és felnőtt étkeztetéséről gondoskodnak, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szokásokat erősítenek, mennyire egészséges ételeket tesznek fogyasztóik elé. A 2.helyezett 150 kilóról indult, és amikor már nem volt képes egy zöld-lámpányi idő alatt átérni az úttesten radikális életmódváltásba kezdett. Több mint 50 kilót fogyott, biciklizik, fut és dietetikusa tanácsai alapján a maga által továbbfejlesztett recepteket használja hétköznapjaiban. A remek receptek beküldői között ott vannak a nagymamák, háziasszonyok, újságírók, de megjelennek a szakma képviselői: dietetikusok, táplálkozástudományi szakemberek, személyi edzők, háziorvosok is.
A 10 nyertes pályázó és nyertes recept:

 1. Pákozdi Norbert  a Gasztvitál kiemelt séfje/ Budapest
  Sertésszűz zöldfűszeres kéregben káposztás burgonyaropogóssal, édesköményes céklasalátával
 2. Vágvölgyi Tamás életmódváltó/ Budapest
  Okospogácsa
 3. Bahul Krisztina újságíró- szociológus/ Miskolc
  Póréhagymás kókusztejszínes busa, sült gyökérzöldségekkel, hajdinával és fermentált répa/zellerrel
 4. Honfi Bernadett dietetikus és közgazdász/ Budapest
  Sütőben sült reform töltött-káposzta
 5. Raj Regina egészségfejlesztő, edző/ Budapest
  Fitt vagdalt céklaágyon
 6. Starkné Szabó Eszter dietetikus /Budapest
  Sajtos kölesropogós mentás zöldborsókrémmel és friss salátával
 7. Forján Petra táplálkozási és mozgás tanácsadó/ Gyula
  Zabfasírt sült céklával és sütőtökkel
 8. Dr. Peresa Magdolna háziorvos/ Budapest
  Lazac bohémia
 9. Mészáros László és Mészáros Tünde / Orosháza
  Csicsókapüré (mártogatós) zeller chipsszel,  vagy párolt zöldségkörettel, kukoricadarába forgatott ponttyal
 10. Balogh Györgyi pénzügyi tervező/ Budapest
  Citromos-almás Zabálom

A recepteket a Kor Kontroll Társaság és a Magyar Elhízástudományi Társaság portáljain tesszük közzé!

Forrás: Kor Kontroll Társaság