vissza

Kovászosuborkás rizs chips

ápr
27
2022

Bármennyire is figyelünk, néha előfordul, hogy megpuhul a nagy szeretettel erjesztett fermentált savanyúságunk. Ennek több oka is lehet. A legtöbb esetben az alapanyag nem volt megfelelő frissességű, vagy az élesztőgombák nem szelektálódtak ki az erjedés elején.
Így jártam én is, amikor életem első, és nagyon jól sikerült fermentált uborkáján felbuzdulva, 2019 szeptemberében eltettem egy nagy üveg uborkát. Persze nem én lettem volna ha nem kísérletezgetek egyből. Így tettem az üvegben egy kanálnyi aktív kovász, amivel kenyeret szoktam sütni. Akkor még csak ismerkedtem a fermentálással. Így utólag visszanézve megpecsételtem az uborkám sorsát.
A jól záródó befőttes üvegben a kovásszal bekerült élesztőktől bizony olyan szinten megpuhult a nem túl friss uborkám, hogy amikor ki akartam venni egyszerűen széthullott. Pedig az illata, és az íze tökéletes volt. Ezt az üveget azóta rakosgattam a hűtőben. Két dolgot terveztem belőle készíteni. Vagy kovászos uborka levest, vagy pedig Edmund barátom kimchi ropogósa után, savanyú uborka ropogóst.
Mióta készülök a szakács suli vizsgafeladataira már tudtam, hogy valamelyik ételsoromba egy savanyú uborkával ízesített rizsropogóst fogok beilleszteni. Most a hétvégén végre rászántam magam, hogy kipróbáljam működik-e egyáltalán. Működik.
Mindenki oda volt érte aki kóstolta. Garantálom, ha Te is elkészíted, mindenki azt fogja kérdezni, hogyan csináltad? Emlékszel a ráksziromra? Na, ez pont olyan. Csak savanyú uborka ízű

Az elkészítés módszere:

A rizst (ami lehet a legolcsóbb B típusú is, nem kell rá pazarolni a drága basmati rizst) a fermentált uborka levében kása állagúvá főzöm. Így kerül bele a savanyúság íze. Ha szükséges, vízzel pótolom a folyadékot. Addig kell főzni, hogy kanállal szétnyomható állagú legyen.
Közben a megpuhult uborkát lepürésítem, és szilikonlapra kikenve légkeveréses sütőben kiszárítom,porrá őrlöm. Később ezzel fűszerezem a kisült chipset.
Ezt a lépés ki lehet hagyni, de akkor érdemes leturmixolás után hozzáadni a főzőléhez.
Miután megpuhult a rizs, cutterben összetöröm. Attól függően milyen finomra pürésítem, úgy fog változni a kész chips szerkezete. Ha darabosabbra hagyom, akkor a darabkák kis golyócskákká fognak dagadni sülés közben. Ha krémesre, akkor olyan lesz mint a fent említett rákszirom. Ezután egy szilikon spatulával elkenem egy szilikon sütőlapon olyan egyenletesre, amilyenre csak tudom.
Érdemes legalább 2-3 mm vastagra kenni, mert ahogy szárad a sütőben el fog vékonyodni.
Az állaggal és a vastagsággal lehet kísérletezni.
Ezután 50C-os légkeveréses sütőbe teszem, és kiszárítom. Ez pár órát eltart, attól függően menyire vastag a tészta. Miután kiszáradt, darabokra töröm. Forró olajban kisütöm.
Az olaj hőmérséklete akkor jó, ha egy fakanál nyele úgy rendesen buborékozik, ha bedugom az olajba. Ha alacsonyabb a hőfok, akkor nem fog kipattogni, csak megszívja magát olajjal. Ha túl forró, akkor viszont gyorsan megég. Sütéskor résen kell leni, mert körülbelül 1 másodperc alatt készül el.
Ezután kiszedem, leitatom az olajat, és ha készítettem uborkaport, akkor megszórom vele.
A végeredmény egy enyhén savanykás, kapros, fokhagymás, és roppanós nassolni való.
Ez a recept működik bármilyen más fermentált savanyúsággal.

Képzeld el fermentál csilivel!

A hozzávalók két tepsire való pasztához:

• 200gramm tetszőleges rizs
• 400-600ml savanyúságlé szükség esetén víz, a rizstől függően.
• Olaj a sütéshez

Mit gondolsz? Megcsinálod, és felvágsz vele a házibulin?

Lajtner Zsolt

Partnereink