vissza

Kovászolt cékla

márc
11
2022

A cékla nagyon fontos zöldség lett számomra az antioxidáns tartalma miatt,a gazdag vitamin- és nyomelem tartalma miatt, a vérképzés, a jó bélműködés elősegítése miatt, és nem utolsó sorban a könnyű hozzáférése, alacsony beszerzési ára miatt is.

Nem elhanyagolható számomra az sem, hogy szüleim gyerekkoromban hozzászoktattak a cékla fogyasztásához,amit édesanyám csupán egyféleképpen készítette el:megfőzte és savanyította. Nagyon szerettem és szeretem mind a mai napig.

Amikor néhány hónappal ezelőtt olvastam az erjesztett savanyúságok fontosságáról elgondolkodtam, azon,hogy ezzel az elkészítési módszerrel több ásványi anyagot viszek be a szervezetembe , amivel jobban erősíthetem , és segítek a vírusokkal, a daganatos sejtekkel vívott harcban legyőzni azokat.

Talán nem volt véletlen, hogy egy piacon egy őstermelőnél kóstolhattam meg a kovászos céklát, ami megváltoztatta a cékla eddigi hasznosítását számomra. Természetesen a receptje szigorúan titkos volt, így magam kísérleteztem ki, amit most szívesen megosztok másokkal.

Kovászolt cékla!

Hozzávalók:

 • 500 g közepes méretű cékla
 • 1 db közepes nagyságú krumpli
 • 1,2 l víz
 • 1 púpos evő kanál parajdi só
 • 10 cm-es friss torma
 • 1 e.k. egész babér levél
 • 1 k.k. koriander, mustármag

Elkészítése:

 1. A céklát alaposan megmossuk,meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk.
 2. A vízben feloldjuk a sót, felforraljuk és kihűtjük.
 3. A tormát vékonyan felszeleteljük, a krumplit megmossuk, karikára vágjuk.
 4. Tiszta befőttes üvegbe ( kb. 2 l ) beletesszük a céklát, tormát és fűszereket, és felöntjük a sós vízzel.
 5. Gézzel lezárjuk az üveget és meleg helyen tároljuk. Naponta megkavarjuk.
 6. Ha megfelelő a hőmérséklet 5-8 nap után fogyasztható lesz, hűtőben tároljuk.

A torma élettani hatása:
Legjobb vírusölő gyulladáscsökkentő növényként ismerik a náthás időszakban. Rengeteg ásványi anyag található benne a vitaminokat is beleértve, valamint gátolja a rákos sejtek kialakulását és burjánzását.

Ludányi Emőke

Partnereink