vissza

Kóstold meg a gabonakolbászt!

febr
16
2014

Örömmel és szeretettel fogadták Győri Zsolt mesterszakácsot és természetgyógyászt a főzőklub résztvevői a Margaréta otthonban Kecskeméten. Olyan résztvevő is volt, aki előző nap a Gongrádió Mozaik című műsorában hallotta az invitálást. Szilvia boldogan újságolta, hogy hosszú hónapok óta nem találkozott a tanfolyam vezetőjével, és amikor meghallotta a pontos helyszínt, meg az időpontot, rögtön tudta, hogy itt a helye.
Győri Zsolt eredetileg szakácsnak tanult, és mesterszakács lett belőle. Emellett azonban késztetést érzett a gyógyításra is. Tizenhét éves gyógyítói pályafutása alatt sokféle masszázstechnikából „gyúrta” össze a saját módszerét. Közben eredeti hivatásáról sem mondott le, sőt az lett a hobbija: finom, pástétomok, gabonaalapú ételek készítésével kísérletezik.
Vallja, hogy az egészséges életvitelnek fontos része az ételkészítés. Nemcsak a mit a lényeg, hanem a hogyan is.
„ Az elkészült étellel egy információt, gyógyító rezgést továbbítunk. A tanfolyamokon főleg a gabona alapú ételek és a „reform” konyha alapanyagainak megfelelő felhasználása mellett arra is hangsúlyt fektetünk, hogy a főzés a lélek művészete. Láthatóvá és ízlelhetővé teszi a lélek szépségét és pillanatnyi állapotát. Aki képes érezni rezgéseket az tudja, hogy van íze, finomsága a szeretetnek az ételen keresztül. Ezért mielőtt hozzáfogunk, csendesedjünk el és lépjünk ki a mindennapi élet rohanó lüktetéséből. Álljunk meg egy pillanatra. Vegyük sorra az alapanyagokat. Gondoljuk végig az elő- és elkészítési folyamatokat, hogy ne kelljen kapkodni. Legyen minden szépen előkészítve a konyhapulton, mint egy festő színei a palettán. „

És valóban. Festői látvány volt, ahogyan Zsolt a hatalmas teknőben gyúrta a gabonakolbász hozzávalóit, a kölest, az árpagyöngyöt, a barnarizst, a zabpelyhet, a rozspelyhet és a hajdinát. És ahogyan szépen sorban keverte bele előbb a hidegen sajtolt napraforgó olajba a paprikát, hogy íz és szín anyagai feloldódjanak. Aztán a gabonát az olajos paprikával és a fűszerekkel jó alaposan összegyúrta, került bele só, bors, fokhagyma, őrölt kömény. Akkor jó- mondta- mikor megizzadunk, a massza egynemű lesz és elválik az edény falától. A kész kolbász masszát finom, friss, barna kenyérre kentük. Csak nézni kellett az arcokat, mindenkiére rá volt írva az eredmény.

Aztán jött a meglepetés. A langyosan szervírozott rakott kel kockák, jól betejfölözve, természetesen gabonakolbászból. – 5-kor keltem, hogy megsüssem otthon, erre itt nem lett volna idő. – mesélte a tanfolyam vezetője, aki rögtön a gabonakolbász felhasználási területeit is illusztrálta töltött ételével.

Következő főzőklubunk témája: tartósítószer és cukor nélküli befőzés télire,
vagyis lekvárok, befőttek, savanyúságok, savanyító edény használata, ivólevek készítése.

B. Király Györgyi