vissza

Kórház a város szélén…

febr
1
2022

Emlékeznek még a cseh sorozatra? Ez most egy másik kórház Budapest szélén: a Bethesda, amelynek remek nővérei és orvosai vannak, ráadásul itt az Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központ is. Vendégeim Soós Tiborné Kati főnővér, Dr, Molnár Ábel szakorvos jelölt, és Bulla Bianka édesanya. Sokan tudják, mondom is, Bianka a lányom, a megégett baba, Barnus pedig az unokám.
Bianka ezt írta a Facebookon: : „ Barnus fiacskánk idén november 16-án töltötte be első életévét. A szülinapi ünneplés azonban várat magára, mert november 14-én reggel Barnus leforrázta magát, kórházba kerültünk és a következő 17 napot mindketten ott töltöttük; a Bethesda Gyermekkórház intenzív-, majd égés-sebészeti osztályán.” Ezt idő alatt Bianka vidéki lévén az Anyaszálláson lakott, ráadásul, hogy minél többet törődhessen a babával, a kórház éttermében reggelit, ebédet és vacsorát is kapott .Mindezt teljesen ingyen.
Rettenetes egy anyának, ha szenved a gyermeke, hát még ha ő egy baba, aki nem is érti, hogy mit csinálnak vele, csak azt tudja, hogy minden fáj. Kiderül, hogyan vészelték át reggelente azt a 2-3 órát, amikor Barnus nem ehetett - nem ihatott, mert a sérülések átkötözése az égés mélysége miatt enyhe altatásban és éhgyomorra történt. Tudjuk, hogy egy csecsemő, egy 1-2 éves baba, rém kíváncsi mindent meg akar ismerni, megfogni, érezni , egyre többet mozog, jár, szalad, különböző kunsztokat próbál, miközben nincs veszélyérzete. Esik, kel és talán nincs is olyan gyerek, akivel ne történnének balesetek, de azt mindenképpen meg kell próbálnunk, hogy biztonságossá tegyük a picik környezetét. Kati és Ábel elmondja, hogy mire figyeljenek oda a szülők, melyek a leggyakoribb égési balesetek? Mennyire gyakori a leforrázás, ami Barnussal történt? Mennyire gyakori a lángégés, amikor a baba benyúl például a cserépkályhába? Melyik helyiség a legveszélyesebb? A konyha, a fürdőszoba? És persze néhány jó tanács is elhangzik, például, hogy mit tegyünk a mentő megérkezéséig, ha megég a gyerek? Dr. Velkey György a kórház főigazgatója telefonon elmondja, hogy mire a legbüszkébb a Bethesdában, és a remek szakemberek mellett az ima is szóba kerül.