vissza

Köles-túrós muffin / kiváló helyezés

ápr
7
2016

Máté Ildikó Kecskemétről gyermeke születése után kezdte el becsempészni családja életébe az egészséges ételeket. Újabban az elfeledett kölest fedezte fel. Édes és sós köles variációja nemcsak egészséges, mutatós is. Köles muffinja percek alatt elfogyott az asztalról.

A muffin/ 12 db/ hozzávalói:

  • 200 g főtt köles (1 pohár)
  • 3 dkg vaj
  • 500 ml tej
  • 5 ek. édesítő
  • fél citrom héja
  • 250 g zsírszegény túró
  • 1 cs sütőpor
  • 4 db tojás
  • 2 ek tejföl édesítőszerrel a tetejére

Elkészítése: A pohár kölest 20 perc alatt készre főzzük a tejben, hozzá adjuk az édesítőt. Langyosra hűtjük, belekeverjük a túrót, a citrom héját, sütőport, a tojást felverjük, és hozzákeverjük. Kivajazott muffin formába tesszük, 180 fokos sütőben készre sütjük. Amikor majdnem kész, édesített tejföllel bevonjuk még pár percig sütjük, gyümölccsel vagy a nélkül kínáljuk.
Az elfeledett "ősgabona", a köles élettani, egészségre gyakorolt pozitív hatásai egészen egyedülállóak.
A gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salaktól. Így böjtöléskor, tisztító kúrák idején nélkülözhetetlen, de okosan tesszük, ha egész évben rendszeresen beépítjük az étrendünkbe. Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatással is bír, és alacsony kalóriatartalmával - miközben gyorsan és hosszabb időre eltelít – jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe.
Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, magas a kovasav és szilícium tartalma. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is.B-vitaminban is gazdag. Így ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat, egy tál köles segíthet. Rendszeres fogyasztása szemmel láthatóan megszépíti, rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, vagyis benne van egy-egy löket boldogsághormon is.
Ideális tápláléka a vegetáriánusoknak, mivel gazdag fehérjeforrás.  Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a fogyasztása, hiszen erősíti az immunrendszert.
Ennyi érvből azért lehet választani, ugye? Most már csak meg kell tanulnunk, hogyan s mit kezdjünk vele. Alap a köleskása, ami édesen és sósan egyaránt elkészíthető. Reggelire magvakkal, joghurttal, friss vagy aszalt gyümölccsel kiváló energia- és vitaminforrás. Készülhet belőle leves, köret, főétel, desszert, de még kenyeret is süthetünk köles liszttel. 
Gazdagíthatjuk vele a lecsót, besorolhat bármilyen rizzsel készült rakott ételbe is, hiszen gyakorlatilag helyettesíthetjük vele a rizst.
A köleshez jól illeszkedik a kömény, a koriander, a gyömbér, a petrezselyem, a bazsalikom. Ha édesen készítjük, akkor összeadhatjuk vaníliával, fahéjjal,  kardamommal, kakaóval, mákkal, dióval.
Figyelem! Bárhogyan is készítsük el a kölest, főzés előtt alaposan, többször öblítsük le, mossuk át. Alapfőzés: a megmosott kölest csurgassuk le, tegyük egy lábasba és háromszoros mennyiségű vízzel öntsük fel. Fedő alatt, időnként megkeverve 15-20 percig főzzük, amíg megpuhul. Készíthetjük fele víz, fele tejjel is.

Partnereink