vissza

Kezeld a körömgombát!

máj
8
2013

E heti filmünkben legnagyobb kiterjedésű szervünkről lesz szó. Jól tippelt, hát persze, az egész testünket borító bőrről. Jön a nyár, a napsütés, a nagy leégések, és, ha sokat úszunk a gombás fertőzések időszaka. Gondolta volna, hogy bőrünk a talpunkon a legvastagabb és szemhéjunkon a legvékonyabb,? És azt, tudta, hogy az életünk során lehámlott bőrsejtek mennyisége 20 kilogramm?

Élete során minden második felnőtt találkozik a gombás fertőzésekkel, talán ön is. És ha nem is szenved tőle, biztosan látott már nyári szandálból, papucsból kikandikáló elszíneződött, sárga körmöket. Miért tabu téma ez nálunk, miért szégyellünk beszélni róla? Meggyógyulhat-e magától a bőr és a körömgomba, illetve milyen szövődményekkel számolhatunk, ha legyintünk rá?

Ezekre a kérdésekre kapunk hol szakszerű, hol humoros válaszokat, de mindenképp olyanokat, amik érthetőek midannyiunk számára, és amiket érdemes megfogadni, betartani. Két vendégünk a téma nagy szakértője. Dr. Steclich Gábor és Dr. Körmendy Miklós elismert bőrgyógyászok, Böröczky József  színész, humorista pedig- aki azóta eltávozott közülünk,- ledöntötte a tabukat és elmondta, hogy nem érdemes elhanyagolni a legkisebb elváltozást sem.