vissza

Kerüld el a felnőttkori diabéteszt!

febr
18
2014

Háziorvos előadónktól tippeket hallhat arról, mit tehet a felnőttkori cukorbetegség kialakulása ellen? A tippek mellé elmondjuk, hogy a Nemzetközi Diabétesz Szövetségajánlást dolgozott ki a kettes típusú diabétesz felismerésére, a finn diabetológiai gyakorlatban már jól bevált FINDRISK kérdőívet ajánlja erre a célra. A nagyon egyszerű kérdéseket tartalmazó kérdőív kitöltése után kapott pontszámok alapján fel lehet ismerni a veszélyeztetetteket. Ha van kedve Bemutatjuk mire jó a FINDRISK teszt?

Következzék néhány tipp:

1. Keresse az alacsony GI-tartalmú élelmiszereket!
Fogyasszon olyan élelmiszereket, melyeknek alacsony a glikémiás indexe (GI): ez adja meg, mennyire hat a nagy szénhidráttartalmú élelmiszer a vércukorszintre. A glükóz, amit nem kell átalakítani – és ezért közvetlenül a véráramba kerül – glikémiás indexe 100. Az 50-es indexű élelmiszer tehát csak fele olyan mértékű vércukorszint-növekedést okoz. Alacsony GI-indexű élelmiszerek pl. a teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, zöldség, valamint bizonyos gyümölcsfélék. A fehérliszt-készítményeket, szárított gyümölcsöket és a háztartási cukrot kerülni kell.

2. Csökkentse testsúlyát!
Ha Ön 2. típusú cukorbetegségben szenved és túlsúlyos, feltétlenül csökkentse testsúlyát. A túlsúly hosszútávon kedvező feltételt teremt az inzulinrezisztenciának. A nagy testsúly miatt nő az inzulinszükséglet is. Fordítva ez azt jelenti, hogy a testsúlycsökkenés a vércukorszint csökkenését is eredményezi. Kezdetben már fél év-egy év alatti 5%-os testsúlycsökkenés is sikeres lehet. A túlsúlyos cukorbetegek javasolt havi testsúlycsökkentése 1-2 kg.

3. Felejtse el a sok zsírt!
A zsír nem hiányozhat napi étkezésünkből, de ennek mennyisége nem lehet nagy. Javasolt napi 80 gramm. Ügyelni kell arra, hogy ez a zsír főként telítetlen zsírsavakból álljon, ami főként halakban és szójatermékekben található meg.

4. Ügyeljen arra, mit iszik!
Nemcsak az ételek, hanem bizonyos italok is megnövelhetik a vércukorszintet. Ezek főként a nagy cukortartalmú italok, de ide tartoznak a gyümölcslevek, valamint a cukortartalmú limonádé is. Cukorbetegek számára a legalkalmasabb az ásványvíz vagy a nem cukrozott tea. Különösen a zöld tea hat pozitívan a vércukorszintre. Tudományosan bizonyított, hogy a zöld tea csökkenti a cukorszintet.

5. Mozogjon rendszeresen!
Sportoláskor az izomzat erősebben dolgozik, és ezért több energiára van szüksége. Ennek következtében több glükózt éget el a szervezet, ezért azután a vércukorszint csökken. Az elegendő mozgás előnyösen hat a testsúlycsökkenésre is. Ha korábban nem sportolt, ne vigye rögtön túlzásba: kezdje azzal, hogy kisebb utakat gyalog tesz meg, vagy felvonó helyett a lépcsőn megy fel az emeletre. Hétvégeken tegyen nagyobb sétákat!

6. Cukor helyett használjon természetes édesítőszert!
Az édesítőszer nem tartalmaz szénhidrátot, amely hatással lenne a vércukorszintre. Aki nem akar édesítőszert fogyasztani, használja a stevia növény kivonatát. Cukorbetegeknek ez különösen jó, mert egyes összetevői pozitívan hatnak a vércukorszint csökkentésére. is.

7. Fűszerezze ételeit fahéjjal!
A fahéj a leghatékonyabb vércukorszint-csökkentő. Ajánlott napi adagja legalább 1 mg. A megfelelő mennyiségű fahéjbevitel eléréséhez teáját vagy kávéját is fűszerezheti ezzel. A reggeli müzlibe vagy gyümölcssalátába is lehet tenni egy csipetnyi fahéjat. A tejberizs kifejezetten kellemes egy csipet fahéjjal.

Helyszín: Kecskemét Platán Otthon Szent László város 1.
Időpont: 2014. február 24. 13 h.
Előadó: Dr. Tamasi József

Az alábbi linkre kattintva, Ön is használhatja a Findrisk tesztet. Könnyedén kiszámolhatja , hogy a rizikócsoporthoz tartozik-e.

Rendezvényünk híre a pályázati sajtóközleményeket  nyilvánosságra hozó Hiteles Forrás  portálon is, valamint a Kecskeméti Városháza portálján is.

Partnereink