vissza

Képek, könyvek, dalok

ápr
11
2023

Művek az örökkévalóságnak. Erre törekszik Beöthy Hajnalka és Kesztyűs Ferenc festőművész is. Harmadik beszélgetőtársam Németh Nyiba Sándor, aki közéjük is tartozik meg nem is, hiszen szabadfogású birkózóként kezdte, ma verseket ír, és muzsikál.
Festők és műgyűjtők félelme, hogy egyszer csak elkezd változni- sötétedni, repedezni- a drága pénzen vásárolt alkotás és jöhet a restaurátor.
Beöthy Hajnalka és Kesztyűs Ferenc művei láttán, az ember pontosan tudja, hogy ez a veszély nem fenyegetheti. Hajnalka a frezetto- jelentése időtálló kültéri dombormű- mestere. Egyedi technikája levédett nemzetközi szabadalom, amely ötvözi a festészetet és a szobrászatot. A képek kiemelkednek a síkfelületből, így különleges háromdimenziós térhatást ér el velük. Fagy és vízállóak, ugyanúgy mint Kesztyűs Ferenc képei.
A 90. évét betöltött művész: Kesztyűs Ferenc tűzzománc kerámiája- a speciális festékkel festett kép- károsodás nélkül állja a hőmérséklet ingadozásait -40 és +1200 Celsius fok között Bárki megtekintheti őket a Debreceni Református Kollégium dísztermének főfalán, a sarkadi Katolikus Templom főfalán, vagy éppen az Ópusztaszeri Feszty Árpád Körkép épületének belső falán.
Hajnalka művésztanár, létrehozott a Frezetto Alapítványt a technika elterjesztésére és megismertetésére. A Beőthy Képző – Iparművészeti és Irodalmi Társaság vezetőjeként legfontosabb munkájának a tehetségek felkutatását és gondozását tartja. Tanítványaival együtt számos árverést tartanak , a befolyt összeget rászorulóknak, egészségügyi intézményeknek ajánlják fel.
Németh Nyiba Sándor ki is lóg a művészek sorából meg nem is. Huszonnyolc világversenyen képviselte Magyarországot sportolóként, edzőként és szövetségi kapitányként. Szabadfogású birkózóként olimpiai ötödik, világbajnoki hatodik helyezést ért. Mostanában verseket ír,- az egyik kötete címe: Ne szégyelld, hogy van lelked! - önálló esetekkel járja az országot, irodalmi alkotótáborokat vezet, sőt saját zenekart is alapított DE-PRESSION névvel.

Partnereink