vissza

Kacsamell édesburgonya krokettel és meggymártással / 3. helyezett

ápr
7
2016

Dávid Krisztina közgazdász Budapestről medvehagymás pogácsát hozott a díjátadóra kóstolóként, mert nem volt biztos abban, hogy díjnyertes fogása melegíthető a MOMOT kongresszus helyszínén. 2 éve él egészségtudatosan, és jól érzi magát a bőrében.

Hozzávalók a kacsamellhez:

  • 4 szelet kacsamell
  • rozmaring
  • fokhagyma
  • só, Szines bors

az édesburgonya kroketthez:

  • 2 db édesburgonya
  • 10 dkg reszelt parmezán sajt
  • só, Szines bors
  • 1 tojás
  • szerecsendió, rozmaring, kakukkfű, fokhagyma granulátum
  • zabliszt
  • zabkorpa a panírozáshoz
  • kókuszolaj a sütéshez

a meggymártáshoz:

  • 10 dkg magozott meggy
  • 2 dl cocomas (vagy tejszín)
  • 2 evőkanál nyílgyökérliszt (vagy étkezési keményítő)
  • 1 teáskanál fahéj
  • eritrit (vagy más édesítő)
  • szegfűszeg

Elkészítés:
A kacsamelleket megmosom, majd papírtörlővel szárazra törlöm. A bőrös felét egy éles késsel keresztbe csíkozom, figyelve, hogy a húst ne sértsem meg. Sóval, borssal és őrölt rozmaringgal átdörzsölöm. Vastag aljú (nem teflonos) serpenyőt hevítek minden zsiradék nélkül és a kacsamellek mindkét oldalát (bőrös felével kezdem) 3-4 percig sütöm, közben a zsírt folyamatosan leöntöm. Ezután tepsibe teszem, és előmelegített sütőben 140-150 fokon kb. 40-50 percig sütöm.
Az édesburgonyát (batátát) meghámozzuk, kockákra vágjuk, puhára főzzük, leszűrjük, még melegen krumpli nyomóval összetörjük és hűlni hagyjuk. Az áttört batátához adjuk a tojást, a reszelt sajtot és a fűszereket, majd annyi zabliszttel, amennyit felvesz, viszonylag lágy tésztává dolgozzuk. A masszából egy evőkanállal kiveszünk egy adagot, nedves kézzel henger alakúra formázzuk, majd meghempergetjük a zabkorpában Ekkor alakíthatóbbá válik, így korrigálhatjuk az esetleges formai hibákat. Felhevített kókuszolajban pirosra sütjük, de sütés közben csökkentjük a lángot. Papírtörlőre szedjük, majd tálaljuk.
A meggyet felteszem főni éppen annyi vízben, ami ellepi. Szegfűszeggel, fahéjjal és eritrittel ízesítem, majd forrástól számított 5 percig főzöm. A cocomast (vagy tejszínt) egy külön tálkában kikeverem a nyílgyökérliszttel (vagy étkezési keményítővel) csomómentesre, majd a meggy levéből adok pár kanállal hozzá, és így együtt borítom bele az edénybe. Újabb forrástól számított 2 percig főzöm. Hidegen és melegen is tálalható.

Élettani hatás:
Az édesburgonya húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere béta-karotinban gazdag. Tartalmaz B1, B2, B6, C és E vitaminokat is. A többi zöldségféléhez képest sok, fehérje található benne. Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. A fogyókúrázók is beleilleszthetik az étrendjükbe.