vissza

Kacifántos gyerekek

aug
19
2021

A Facebookon találtam az alábbi levelet, a szerző Piczkó Katalin pszichiáter, tréner.
„Szeretnénk egy „alternatív” anyák, illetve „szülők napját” tartani, amelyen magunk között ünnepelnénk - egymást. Mindenki a másikat, a másikban azt, ami felemelő, erőt adó, csodálatra méltó. Azt, amit a másikban könnyebb észrevenni és értékelni, azt, amit magunkban is napról napra fel kell, kellene fedeznünk.

Mutassuk meg egymásnak hétköznapi küzdelmeinket és győzelmeinket! Meséljünk róla, hogy mindehhez hogyan, honnan tudunk erőt meríteni, hogyan tudjuk magunkban az IGEN útját megteremteni! Osszuk meg egymással azt, amit már mindnyájan ismerünk: az elfogadás, a befogadás legmélyebb titkait, a mi mindennapi csodáinkat, amint az áldozathozatal észrevétlenül áldássá válik.”
Vajon hogyan sikerült a „ kacifántos » gyermeket nevelők online alternatív anyák napja május végén? Katival, Csiznier Andreával és Csordás Anett-tel mindhárman- leírom még egyszer annyira kedves- kacifántos gyereket/ gyerekeket nevelnek: megpróbáltuk láthatóvá tenni a láthatatlant. Ugyanis a sérült gyermekeket nevelő anyák a társadalom számára láthatatlan női csoporthoz tartoznak. Ráadásul a fogyatékossággal élő gyermek ápolása és gondozása hazánkban elsősorban a nőkre hárul.
Belegondoltak Önök abba, hogy amíg egy egészséges babát nevelő anyuka számára az otthonlét majd a visszailleszkedés átmeneti állapotot jelent, addig a sérült gyermeket nevelő nők számára ez az élethelyzet állandósul ?- Minden gyerek tanító mester de, akik ennyire másképp működnek, különösen- mondja Kati. „Bazsa egyébként nem hall, nem beszél, nem szobatiszta, nem tud egyedül enni. viszont hihetetlen boldog, jókedvű, nagyon játékos. Az egyik kedvence – most már elég nehezen kivitelezhető – hogy cipelem a hátamon” Sokszor hallani, hogy apuka eltűnik a képből. Vajon neki sok egy sérült gyerek? Nem bírja az egója? Úgy kerek az élete, ha kizárja az életéből, azt, aki nem átlagos, aki más, mint a többiek? Kati, Anett és Andrea erről is megosztja Önökkel tapasztalatait. Anett mesél az általa alapított hiánypótló a „ A holnap iskolája” csoportról is, ahol ép és sérült gyerekek tanulnak meg együtt élni, és amiből egyszer talán tényleg iskola lesz.
Ha velünk tartanak, láthatatlan anyákkal ismerkedhetnek meg, akik szeretettel, odaadással és hallatlan energiával ápolják fogyatékossággal élő, humánusabb szóhasználattal élve: kacifántos gyermekeiket.