vissza

Kacagj, kocogj, érints!

jan
12
2014

A testünk mellett bizony a lelkünket sem árt frissen-fitten tartani, hiszen csak így lehetünk képesek legyőzni az élet megannyi megpróbáltatását. Mai világunk pedig jórészt a stresszről, az akadályokról szól. Így hát érdemes megtudnunk miként védjük ki a lelki támadásokat, hogyan kíséreljük meg a jó kedélyt beengedni az életünkbe?

A kérdések megválaszolására ez alkalommal dr. Borbényi Erika klinikai főorvos, életmód terapeuta vállalakozik, vitalitás generátorokról szóló előadásában.

Ne ijedjenek meg a fogalomtól, rém egyszerű dolgok tartoznak ide: a kacagás, a kocogás, és az érintés. Miért is? A nevetés jót tesz, mert erősíti az immunrendszerünket, endorfin hormont szabadít fel az agyban, amitől meg örömérzetünk lesz. Nem véletlen, hogy világszerte hahota klubok alakulnak- az indiai nevető jógára építve- sőt! Létezik a gelotológia, vagyis a nevetés tudománya is!

Legalább ilyen fontos az érintés, ahogyan Móricz Zsigmond mondja: „akit nem simogatnak eleget, annak kiszárad a lelke.” Jól esik szeretteinket megsimogatni és viszont is várjuk ezt az örömöt. Gondoljunk csak arra, mennyivel kiegyensúlyozottabbak azok a csecsemők, akiket édesanyjuk, édesapjuk becéz, ringat, ölelget! Sok párkapcsolat kihűléséhez vezethet, ha elmarad a simogatás. A stresszre két válasza van a szervezetnek: üss, vagy fuss! A kocogás, a ritmikus mozgás szintén endorfint szabadít fel az agyban, így az emberfüggő is lehet a futástól, mint a kábítószertől. A futással egyenértékűek lehetnek bizonyos mozgásformák. Amiről beszélgetünk majd: a kacagás, a simogatás, a kocogás ingyen van, ráadásul mindhárom nemcsak közérzet javító, de gyógyító hatású és a harmóniát, a pozitív gondolkodást is segíti.

Előadó: Dr. Borbényi Erika klinikai főorvos

Helyszín: Kecskemét Kápolna u 8.
Idősek klubja
Időpont: 2014. január 21. 14.h

Filmvetítés: Vitalitásgenerátorok

Szereplők: Csala Zsuzsa színművész, Dr. Bagdy Emőke pszichológus és Dr. Füredi János pszichiáter