vissza

Január 25-ig versenyezhet!

dec
27
2013

A Kor Kontroll Társaság és a MOMOT második receptversenyére 2014. január 25-ig küldhetik be receptjeiket. A nyertest egy wellness hétvége várja Egerben a négycsillagos Park Hotelben. A verseny zsűrijében ott van Csiki Sándor gasztroblogger is. A MOMOT egyik kongresszusán izgalmas előadást tartott a nagy tányér- nagy adagok összefüggésének kialakulásáról. Beszámolt az utolsó vacsoráról szóló 52 festmény analíziséről is.

- A vizsgált képeken az ételadagok mérete 69,2 százalékkal, a tányérok mérete 65,6 százalékkal, a kenyéradagok nagysága pedig 23.1 százalékkal növekedett az évek során! A változások különösen a középkor vége felé gyorsultak fel, és ahogy haladunk előre az időben- az ipari forradalommal, az élelmiszeripar kialakulásával- úgy erősödnek.

A fogyasztói társadalom XIX. századvégi modellje, az amerikai élelmiszeripar robbanásszerű terjeszkedése alapvetően befolyásolja étkezési szokásainkat. Drámai a gyorséttermek ételadagjainak változása. 1955-höz képest a McDonalds húspogácsa ötszörösére/ 500%/ a szénsavas üdítőital négy és félszeresére/ 457%/, a hasábburgonya mennyisége pedig két és félszeresére/ 250%/ nőtt Amerikában, ezzel párhuzamosan pedig az elhízott, túlsúlyos népesség térnyerésének lehettünk szemtanúi. Sajnos –évtizedes késéssel - de Európa is követi az amerikai rossz étkezési modellt. Az ízek, a ki- elégítetlen vágyak rabságában élő jóléti társadalmak elhízása megállíthatatlanul folytatódik nálunk is.

- Így aztán van értelme annak a receptversenynek, amit önök meghirdettek. Hogy lett a MOMOT és a Kor Kontroll Társaság receptversenyében zsűritag?

– Nagyon egyszerűen! Dr. Bedros J. Róbert, professzor, aki a MOMOT elnöke bevont ebbe a munkába. Valójában én képviseltem azt a vonulatot, aki kézzel foghatóan ezzel foglalkozik. Végignéztem az összes beküldött receptet, többségük műkedvelő volt, de akadt köztük igazi profi munka is!

Mi a kedvenc étele a gasztrobloggernek?

– Megmondom őszintén, akik ilyennel foglalkoznak, azokra az jellemző, hogy mindenevők. Jöhet hús, hal, zöldség, bármi. A gyerekkoromban nagyon szerettem a rakott kelkáposztát, imádom a leveseket, a tenger gyümölcseit, a gombákat, mindenben megtalálom az örömömet. Amikor itthon vagyok, akkor természetesen magamnak is főzök valamit.

Ma mit főzött?

– Hirtelen határoztam el, nagyon szép tököt kaptam, ebből komponálok valami ételt, sok minden nincs hozzá, de valószínű a lecsóhoz fog hasonlítani. Úgy láttam jobbfajta virsli akad a hűtőben.

Milyen egy gasztroblogger napja?

- Hogy milyen? A blogerrek is fel szoktak kelni, én például 6 óra magasságában. Az embernek vagy van állása vagy nincs. Gyakorlatilag, mint minden blogger, bárhova megyünk, megnézzük, megtapogatjuk az anyagokat. Ez lehet étterem, de akár a piac is! Ha valami újdonságot látunk, azt feljegyezzük. Miközben főzünk, egyfolytában fotózunk is. A megfőzött ételt közzétesszük, aztán várjuk a hatást.

A többes szám kiket takar?

– Általánosítottam. Akiket ismerek, így élnek, akárcsak jómagam.

Gondolom, a hatás számokban is mérhető.

– Nyáron kevesebben, de a többi hónapokban 60 ezren követnek. Pillanatnyilag 6 millió karaktert írtam a bloggomban! Sokan abbahagyták, mert a világ 1 hónap alatt nem borult le előttük. Kiszámoltam, hogy az indulásnál bele kell tenni legalább 10 ezer munkaórát. Most már rengeteg helyre hívnak: fesztiválokra, kiállításokra, vagy szervezünk egy olyan eseményt, ahol a bloggerek főznek. A gasztrobloggerek népszerűsége olyan szintre emelkedett, hogy az éttermek vetekednek értünk. Jó, tudom, hogy ebben az is benne van, hogy az éttermek ilyenkor nagyobb hírverést kapnak. Szerencsére a professzionális szakma is nyitott ezekre a banzájokra.

Hogy lesz valakiből gasztroblogger?

- Ennek előtte sok mindennel foglalkoztam, eredetileg biológus vagyok. Először írtam bormagazinba, aztán sok-sok lapba, egyre csak gyűltek az írásaim. Gondoltam a legegyszerűbb módja a szélesebb közzétételnek, ha blogot írok. Így is havonta még 25 cikket is írok! Természetesen az Egészségedre! című szakácskönyvünkről is írok majd!

Pályázati kiírás:
http://www.korkontrolltarsasag.hu/hu/cim:Fo-az-egeszseg

Bozsán Eta