vissza

Itala receptje

márc
30
2014

A receptverseny harmadik helyezettje Békés Itala Jászai Mari díjas érdemes művész. A díjátadón mesélt olasz nagymamájáról , akitől a remek recepteket tanulta. Most nem a nyertes, hanem egy kicsit „ bűnözős” recepttel ismerteti meg önöket.

GNOCCHI COLL SUGO

„ A gnocchi (nyokki) krumplis nudli. Ma már fagyasztva is kapható, de nem közelíti meg a házilag készítettet.

A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük krumplinyomón, 1 tojással összegyúrjuk ötöd annyi liszttel, az így nyert tésztát hüvelykujjnyi vastag rudacskákra sodorjuk, melyeket 1-1 cm-es darabokra vágunk. A nudlikat lelapítjuk majd egy lehetőleg egyoldalas hajlított reszelőn végig pörgetjük, hogy az egyik fele kockás legyen, a másik oldala kagylóformájú (ha nincs ilyen reszelőnk, akkor a tenyerünkön pörgessük végig.) Ezáltal a nudli is könnyebb lesz, és a kagylóformába a sugo is bele tud folyni.

Ha ez megvan, bő sós vízbe kifőzzük. Amikor a nudli a felszínre bukkan, már készen is van a finom gnocchi.

A „SUGO”-t (a szaftot) úgy készítjük, hogy olajban üvegesre pároljuk a jól megzúzott fokhagymát. Sok reszelt zellergyökeret kevés fehérrépát és még kevesebb sárgarépát teszünk bele. Kis párolás után két kis doboz paradicsomkonzervet adunk hozzá, és felengedjük 2 dl olasz paradicsomlével, majd vegetával, oregánóval, rozmaringgal, bazsalikommal és salviával ízesítjük. Lassú tűzön fedő alatt kavargatva sűrűre főzzük. Ez az alap. Amit rá öntünk a gnocchira és megkoronázzuk reszelt sajttal. De ha gazdagabban akarjuk elkészíteni, a sugohoz adhatunk még párolt darált húst vagy kagylót vagy rákot, esetleg gombát, vagy vegyesen, ki mivel szereti, ki-ki kedve szerint ízesítheti a fenti ínyencségekkel. A sugot használhatjuk makarónira vagy spagettira is. Meglátjátok, így elkészítve nagyon finom. Lehet, hogy egy kicsit macerásabb, de csinálj egyszerre többet és tedd be a mélyhűtőbe.

Tapasztalatom szerint, ahogy köznyelven mondják: a „mártást” senki nem tudja így elkészíteni se belföldön, se külföldön, még Olaszországban sem, ahogy én ezt olasz nagyanyámtól tanultam.

Jó étvágyat kívánva azt tanácsolom, ez ritka bűnözés legyen, mert igencsak tápláló.

Szeretettel: Békés Itala