vissza

Ismerd meg a mikrobiomot!

márc
19
2021

Hogyan segítsd a mikrobiomot? Virtuális szervünk a mikrobiom, amiről Nagyon sokáig nem is tudtuk, hogy létezik, a 90- es években ismerte fel Joshua Klederberg amerikai molekuláris genetikus, aki Nobel díjat is kapott, mert felfedezte, hogy a baktériumok képesek egymás között géneket cserélni.
2008-ban pedig az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet elindította a Humán Mikrobiom Projektet (HMP) hogy feltérképezze a bélflóra összetételét.
Dr Csicsor János vegyészmérnök segítségével megismerkedhetnek több millió jó fej lakótársunkkal, meg a több millió rossz fejjel is. Ugyanis ha egyensúlyban vannak a jó és a rossz baktériumtörzsek egészségesek vagyunk, ha a rosszak túlsúlya a jellemző: megbetegszünk!
A bennünk, velünk, rajtunk élő mikroorganizmusok/ baktériumok, vírusok, gombák/ ökoszisztémát alkotnak velünk. Össztömegüket 1- 2,5 kg közé becsülik, ráadásul DNS-ben mérve kb. 20 000 emberi génnel rendelkezünk, míg a mikrobiom génjeinek száma 2 milliótól 20 millióig terjed, tehát genetikai értelemben 99 százalékban mikrobákból állunk!
Ahogyan nincs 2 egyforma ujjlenyomat, nincs két egyforma mikrobiom sem. Így például a kórosan elhízott emberek beleinek baktérium összetétele jelentősen különbözik az egészséges emberekétől, de ugyanígy különbözik a depressziósoké is a mentálisan egészségesektől!
Megtudhatják mit tehetünk a bélflóránkért, de azt is mondhatnám, hogy mit ehetünk a bélflóránkért? Az is kiderül, hogy mi árt és mi használ bélflóránknak, azaz, hogy működhetünk együtt a jó fiúkkal egészségünk érdekében!

Egészség-tér/ Hatoscsatorna