vissza

Indul a receptverseny! Főzz másképpen 2020-ban is!

febr
24
2020

Az elhízás mára világméretű járvánnyá vált, hazánk pedig az OECD adatai alapján Európa legelhízottabb nemzetévé. A magyar lakosság több mint kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Európában napi ötszáz kalóriával többet fogyasztanak az emberek, mint negyven éve, több mint öt óra ülőmunkát végeznek, ráadásul 42 százalékuk inaktív. Mindez önmagában elegendő az elhízás kialakulásához. Magyarországon az elmúlt nyolc évben a felnőttkori túlsúly és elhízás együttes aránya nem nőtt- de nem is csökkent-  riasztó viszont, hogy egyre több a vészesen elhízott (40 BMI feletti) ember. Itthon körülbelül kétszázötvenezren élnek, akiket soha nem látunk az utcán, mert annyira elhízottak, hogy képtelenek elhagyni lakásukat. Ha ez nem lenne elég: az elhízás következtében legalább harminc betegség alakulhat ki: a magas vérnyomás vagy a kettes típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák, illetve egyes daganatos betegségek is. Ezek rizikóját már öt-tíz százalékos fogyás is csökkenti. Ebben és megelőzésben , vagyis az egészséges étkezésben szeretne segíteni és példát mutatni a Kor Kontroll Társaság és a Magyar Elhízástudományi Társaság közös receptversenye.
Receptversenyünk abban különbözik a megszokottól, hogy a testsúlyukat megőrzőknek, fogyni vágyóknak, diabéteszeseknek, különféle allergiákban és betegségekben szenvedőknek szól! Várjuk a határon túli- erdélyi, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai hagyományőrző ételek receptjeit is! Hiszen ott is vannak olyan finom ételek, melyek segítséget nyújthatnak a testsúly normalizálásához, így a már kialakult betegségek egyensúlyban tartásához is.

Pályázati kiírás

Pályázhat mindenki, aki tenni szeretne azért, hogy ne rakódjanak ránk a plusz kilók, és ismer testsúlymegőrző recepteket! Olyan recepteket várunk melyek szerzői hozzájárulnak az egészséges étrend és életmód kialakításához és a testsúly rendezésével a betegségek megelőzéséhez is! Keressük a legfinomabb és a legegészségesebb ételeket!
Minden pályázó minimum 1, maximum 3 recepttel vehet részt a versenyben, valamint automatikusan és térítésmentesen hozzájárul receptjének és képeinek megjelentetéséhez!
A beküldött képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával okozott esetleges jogsértésekért a felelősség a pályázót terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is. A résztvevő a pályázati anyag elküldésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket és egyben hozzájárul, hogy a szervezők a Facebook és a Kor Kontroll, a MET honlapon és a pályázattal kapcsolatos publikációkban képeiket térítésmentesen, szerzői jogdíj és felhasználási díj fizetése nélkül használhatják. A pályázó részvételével hozzájárulását adja ahhoz is, hogy neve nyilvánosságra kerüljön.
Az elbírálás szempontjai: az étel az egészséges táplálkozás ajánlásainak megfeleljen, ugyanakkor vegye figyelembe a hagyományos magyar konyha szokásait. Növényi eredetű zsiradékot használjon az állati helyett, minél kevesebb sót tartalmazzon, felesleges kalóriától mentes, könnyen és gyorsan elkészíthető legyen, és ne legyen költséges! A receptek hozzávalóit 4 főre kérjük megadni, a recept után kérjük, írja le a sütés-főzés során használt fűszer, összetevő / összetevők pozitív hatásait, és egyéb érdekességeket, amit fontosnak tart, az ön által készített ételről!
Várjuk az ételről készített fotót - lehet többet is - ennek hiányában érvénytelen a pályázat!

A zsűri tagjai

A zsűri elnöke: Dr. Halmy Eszter a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke
Társelnök: B. Király Györgyi kommunikációs szakember, a Kor Kontroll Társaság elnöke
A zsűri tagjai: Antal Emese, a TÉT Platform szakmai vezetője, Dr. Borbényi Erika klinikai főorvos a KKT alelnöke, Bulla Bianka életmódtréner, Dr. Böszörményi Nagy Klára a Springmed Kiadó igazgatója, Kubányi Jolán az MDOSZ elnöke, Dr. Lugasi Andrea a Budapesti Gazdasági Egyetem  Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar dékánja, Paor Lilla a Hatoscsatorna főszerkesztője, Dr. Rurik Imre, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke, a MET alelnöke,és Dr. Tóth Tamás, a MET főtitkára

Díjátadó: A Magyar Elhízástudományi Társaság novemberi konferenciáján

A pályázatokat e-mailben kérjük a következő címre eljuttatni: receptverseny@korkontrolltarsasag.hu
Beküldési határidő: 2020. október 20.

B. Király Györgyi
elnök
Kor Kontroll Társaság
Dr. Halmy Eszter
elnök
Magyar Elhízástudományi Társaság