vissza

Indul a „Fermentálj a hosszú életért!" » receptverseny!

jan
7
2025

Újból meghirdeti receptversenyét a Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság, valamint a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Pályázatunkkal közelíteni szeretnénk az "Ételed legyen a gyógyszered" életfelfogáshoz. Hiszen környezetünk és életvezetési szokásaink miatt egyre több civilizációs betegség válik népbetegséggé, aminek hátterében bélflóránk károsodása és a szivárgó bél szindróma kialakulása áll. A következmények: immunrendszerünk gyengülése és az autoimmun betegségek számának növekedése. A legújabb kutatások alapján ma már tudjuk, hogy a bélflóránkat alkotó mikroorganizmusok befolyásolják lelki állapotunkat, étvágyunkat, betegségeinket és egészségünket is!

A bélflóra helyreállításához étkezési szokásainkon kellene változtatnunk, de milyen ételeket együnk? Nagyon jók a mikrobiom számra a fermentált/ élőflórás / ételek. A fermentálás, vagyis  erjesztés azt jelenti, hogy az élelmiszert- zöldséget, gyümölcsöt, húst- erjedni vagy savanyodni hagyjuk, a legegyszerűbb esetben 2-3 százalékos sóoldattal keverjük össze, ami ízesíti, tartósítja ételünket, kedvező feltételeket teremt a hasznos baktériumok szaporodásának, ráadásul a fermentált ételek könnyebben emészthetők nyers változataiknál. Hiszen fermentálással (testen kívüli emésztéssel) az ételeinkben lévő káros anyagok nagy része lebomlik és helyettük hasznos élőflóra - probiotikumok és enzimek-  keletkezik.

A „Fermentálj a hosszú életért!” receptversenyt őseink rég elfelejtett tudásának újraélesztése hívta életre. A harmadszor kiírt pályázat eddigi résztvevői is bizonyították mennyi kreativitás és múltból jövő tudás szunnyad a mélyben. Tavaly olyan izgalmas recepteket kóstolhattunk meg a díjátadón mint a székelyföldi tőtike kovászolt lapiból, a fermentált kölestorta, a kovászos sós babka, a garnélás rizottó fermentált zöldségekkel, a csilis fermentált babból készült quesadilla, vagy éppen a szelídített fermentált babból készült alföldi babfőzelék. Ezért is szeretnénk minél szélesebb körben bemutatni, divattá tenni, hogy valóban  „ételünk lehet a gyógyszerünk”.
Kérjük, hogy bátran kísérletezzenek, varázsoljanak és legyenek részesei egy új „tudatos és gyógyító konyhaművészet” megteremtésének! A legjobb recepteket idén is megjelentetjük egy kiadványban.

Pályázati kiírás
Pályázhat mindenki, aki szeretne tenni azért, hogy hosszú évtizedeken át egészséges maradjon, vagy ha már megbetegedett, a gyógyító konyha receptjeivel visszataláljon az egészség útjára.

Az elbírálás szempontjai:
Az étel-ital  / legyen az gyümölcs, zöldség, kefir, joghurt, sajt, bor, sör stb./  megfeleljen a fermentálás szabályainak. / Erről az interneten is tájékozódhat! / Az elbírálás során figyelembe vesszük, hogy az adott fogás mennyire illeszkedik az egészséges táplálkozás ajánlásaihoz, amit hazánkban az OKOSTÁNYÉR® foglal össze, erről a www.okostanyer.hu oldalon kaphat információt / A receptek hozzávalóit kérjük megadni, a recept után pedig kérjük, írja le a használt fűszer, összetevő / összetevők/ élettani hatásait, és mindazt, amit fontosnak tart. Várjuk az ételről-italról készített fotóikat is, ezek hiányában érvénytelen a pályázat!

Minden pályázó minimum 1, maximum 3 recepttel vehet részt a versenyben, ezzel automatikusan és térítésmentesen hozzájárul receptjének megjelentetéséhez!

Akik elbírálják az önök receptjeit:
B. Király Györgyi kommunikációs szakember, a Kor Kontroll Társaság elnöke
Dr. Csicsor János vegyészmérnök
Dr. Halmy Eszter a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke
Horváth Szilárd az MTVA szerkesztő-műsorvezetője
Paor Lilla a Hatoscsatorna főszerkesztője
Páncsity Ferenc EM Technológia szakértő
Szűcs Zsuzsanna a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke

A pályázatokat e-mailben kérjük a következő címre eljuttatni:
receptverseny@korkontrolltarsasag.hu
Beküldési határidő: 2025. július 31.

A legjobb recepteket ismét megjelentetjük!
A nyerteseket értékes jutalmak- étrend-kiegészítők, ingyenes szűrővizsgálati voucherek, wellness hétvégék - várják!